Evropska komisija traži da društvene mreže suzbiju dezinformisanje birača

Zbog izbora u junu

26.03.2024. 15:54
  • Podijeli:
meta, facebook, fejsbuk, evropska unija - profimedia-65e83cf93ddfd.webp Foto: Profimedia

Evropska komisija traži od Facebooka, TikToka, mreže X i drugih internetskih platformi da suzbiju dezinformisanje birača uoči junskih izbora u Evropskom paralementu.

Smjernice koje su usvojene danas usmjerene su na internetske platforme s više od 45 miliona aktivnih korisnika u EU, zbog čega se nastoje riješiti problem vezani za obmanjujući politički sadržaj i štetni AI sadržaj.

Iako smjernice nisu pravno obavezujuće, Komisija bi mogla pokrenuti formalni postupak protiv svake platforme koja odstupa od odredbi o izborima i demokratskim procesima.

Ovo bi moglo dovesti do kažnjavanja izvršnih vlasti od čak 6 posto globalnog prometa na neusklađenim platformama i pretraživačima.

Ovaj potez dio je napora Brisela da suzbije sklonost industrije ka samoregulaciji.

Visoki zvaničnik EU rekao je da su smjernice odgovor na "prijetnju" integritetu izbora u bloku, posebno zbog brzog uvođenja generativne umjetne inteligencije i širenja obmanjujućih lažnih sadržaja koji "siju podjele" u evropskim društvima.

Prošlog oktobra je snimak kandidata na slovačkim izborima koji tvrdi da je lažirao glasanje postao viralan, a zatim je utvrđeno da je riječ o lažnom snimku.

Prema novom okviru, od platformi će se zahtijevati da hitno označe takve visokorizične situacije u okviru novog mehanizma za reagovanje na incidente i da sarađuju s evropskim i nacionalnim vlastima, nezavisnim stručnjacima i organizacijama civilnog društva u borbi protiv novih prijetnji.

Nekoliko kompanija kaže da su se već suočile s izazovom uvođenja predizbornih mjera prije izbora u junu. Google, Meta i TikTok uspostavili su takozvane izborne centre za borbu protiv dezinformacija oko glasanja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()