Evropska komisija: Bez odlaganja omogućiti Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj priključenje šengenskoj zoni

Izvršno tijelo Evropske unije navelo je da su tri zemlje "spremne da u potpunosti učestvuju u šengenskom prostoru"

16.11.2022. 15:40
  • Podijeli:
Europska komisija_PIXABAY-1668172465159.webp Foto: Pixabay

Evropska komisija (EK) u srijedu je pozvala Evropsko vijeće da što prije donese sve odluke potrebne da se Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji bez odlaganja omogući priključivanje šengenskoj zoni, javlja Anadolija.

Izvršno tijelo Evropske unije navelo je da su tri zemlje "spremne da u potpunosti učestvuju u šengenskom prostoru".

Iz Komisije kažu da ove zemlje članice već godinama pridonose funkcionisanju šengenskog prostora. Posebno se, kažu, to moglo vidjeti za vrijeme pandemije, ali i od početka rata u Ukrajini.

Bugarska i Rumunija završile su proces šengenske evaluacije 2011. godine, ali Vijeće otad nije donijelo nijednu odluku o ukidanju unutrašnjih granica.

Za Hrvatsku je Vijeće u decembru 2021. potvrdilo da je ispunila sve uslove nakon evaluacije koja je trajala od 2016. do 2020. godine.

Vijeće za pravosuđe i unutrašnje poslove glasaće 8. decembra o ulasku Bugarske, Rumunije i Hrvatske u šengensku zonu.

Odluku donose države članice EU-a, koje su istovremeno članice šengenskog prostora. Za odluku je potreban konsenzus svih država članica.

Šengenski prostor obuhvata teritorije 26 evropskih zemalja i funkcioniše kao područje jedne države, s tradicionalnim kontrolama za one koji ulaze i izlaze iz područja, ali bez unutrašnjih graničnih kontrola.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()