Evropa se zagrijava gotovo dvostruko više u odnosu na globalni prosjek

Izvještaj za prošlu godinu

23.04.2024. 11:26
  • Podijeli:
vrućina, toplota, klima, klimatske promene, zemlja, ekologija, planeta, globalno zagrevanje - shutterstock-65e98a32eac12.webp Foto: Shutterstock

Evropa se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka, što dovodi do smrtonosnih toplotnih valova i teških poplava, navodi se u izvještaju koji je za 2023. godinu objavio ESOTC (European State of the Climate).

Prema izvještaju, temperature u Evropi prema petogodišnjem prosjeku rastu za 2,3 stepena iznad predindustrijskih nivoa, u poređenju sa 1,3 stepena na globalnom nivou. Izvještaj su zajednički izdali C3S (Copernicus Climate Change Service) i UN-ov WMO (orld Meteorological Organization), a pokriva 2023. godinu, koja je bila druga najtoplija godina u historiji Evrope. Južni dijelovi Starog kontinenta su zabilježili 60 do 80 dana "snažnog toplotnog stresa", a najteže je pogođen južni dio Španije s više od 80 dana "veoma snažnog toplotnog stresa". U međuvremenu, sjeverna Evropa je zabilježila mnogo dana "ekstremnog hladnog stresa".

U centralnom Islandu je bilo 100 dana s temperaturom između minus 27 i minus 40 stepeni.

Broj smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim udarom i iscpljenošću porastao je za gotovo 30 posto u proteklih 20 godina. Prošlo ljeto je donijelo toplotne talase u većinu južne Evrope, zbog čega je boravak na otvorenom za starije odrasle osobe i radnike bio posebno opasan. Na kontinentu je bilo teških poplava i požara, a najveći požar u historiji Evrope zahvatio je Grčku.

ESOTC-ov izvještaj za 2023. godinu je najnoviji podatak u mračnom trendu, koji je dokumentovan u dužem vremenskom periodu. U protekla tri desetljeća su temperature u Evropi porasle dvostruko u odnosu na ostatak svijeta. Klimatski eksperti kažu da je to uveliko rezultat geografskog položaja Evrope, kontinenta koji s enalazi direktno ispod Arktika, regije koja se najbrže zagrijava u cijelom svijetu. Također, okružena je okeanima koji se brzo zagrijavaju. Stopa zagrijavanja površine Sredozemnog, Baltičkog i Crnog mora te južnog Arktika je tri puta veća u odnosu na globalni prosjek.

Međutim, pozitivno je to što Evropa brzo prelazi na obnovljive izvore energije. Godina 2023. je bila druga u kojoj je Evropa proizvodila više električne energije korištenjem solarne energije, vjetra i drugih obnovljivih izvora nego upotrebom fosilnih goriva.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()