Evo o čemu su razgovarali Fidan i Lavrov

Ministri vanjskih poslova Turkiye i Rusije razgovarali su telefonom o razvoju događaja u vezi sa ratom Rusije i Ukrajine, te crnomorskom sporazumu o žitu

09.07.2023. 18:00
  • Podijeli:
Sergej Lavrov_Foto Reuters-6470ac2ba65cd.webp Foto: Reuters

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan razgovarao je sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim o ratu između Rusije i Ukrajine i sporazumu o crnomorskom žitu, rekli su turski diplomatski izvori u nedjelju, javlja Anadolu.

Fidan i Lavrov obavili su telefonski razgovor ranije u nedjelju kako bi ocijenili najnovija dešavanja u vezi ta dva pitanja, prema izvorima koji su govorili pod uslovom anonimnosti zbog ograničenja u razgovoru s medijima.

Prije godinu dana Turkiye, Ujedinjene nacije (UN), Rusija i Ukrajina potpisale su u Istanbulu sporazum o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koje su pauzirane nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru prošle godine.

U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Prvi brod koji je prevozio žito u okviru istorijskog sporazuma otplovio je u avgustu prošle godine iz ukrajinske luke Odesa.

Turkiye, koja je dobila međunarodne pohvale zbog svoje jedinstvene posredničke uloge između Ukrajine i Rusije, više puta je pozivala Kijev i Moskvu da okončaju rat pregovorima.

Ruski zvaničnici su nagovijestili da bi sada mogli blokirati produžetak sporazuma o žitu, žaleći se da su dijelovi sporazuma koji omogućavaju ruski izvoz ostali neispunjeni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()