Evakuacija civila iz Bahmuta pod žestokim napadima

Grad Bahmut u Donjeckoj oblasti praktično je u ruševinama zbog žestokih sukoba

27.01.2023. 13:39
  • Podijeli:
bahmut_borba_anadolija 1-63d3a0cb2991b.webp Foto: Anadolija

Civili koji borave u ukrajinskom gradu Bahmutu, poznatom kao mjestu gdje su vode najteži sukobi u ratu sa Rusijom, pokušavaju se evakuisati pod žestokim napadima, javlja Anadolija.

Grad Bahmut u Donjeckoj oblasti praktično je u ruševinama zbog žestokih sukoba, a civili koji borave na tom području svaki dan se bore da prežive.

Putevi koji vode prema Bahmutu, koji ruske snage pokušavaju opkoliti, također su izloženi teškom bombardovanju.

U veoma teškim uvjetima nastavlja se evakuacija civila koji borave u gradu i okolnim naseljima koji su pod kontrolom ukrajinske vojske.

 Evakuacija civila u sigurnija područja 

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine oklopnim vozilima ulaze u zonu sukoba i evakuišu civile iz Bahmuta u sigurnija područja.

Ekipa Anadolije uspjela je ući u Bahmut, a snimila je i operaciju evakuacije civila s tog područja.

Portparol policijske uprave Bahmut Pavlo Djačenko rekao je za Anadoliju da je ministarstvo osnovalo specijalni tim pod nazivom "Bijeli anđeo" čiji zadatak je evakuacija civila s područja na kojima se nastavljaju žestoki sukobi.

Kako je kazao, život u Bahmutu za civile postaje sve teži i opasniji.

Djačenko je istakao da su pomogli mnogim građanima koji su željeli da budu evakuisani da napuste to područje, napominjući da postaje sve teže evakuisati ljude na sigurno.

Istakao je da su uspjeli evakuisati mnoge ljude iz najopasnijih područja na periferiji grada.

"Danas smo došli na dva kilometra od neprijateljskih položaja. Artiljerijski i minobacački napadi tamo se stalno dešavaju", kazao je Djačenko.

Naglasio je da ukrajinska vojska nastavlja da štiti grad uprkos napadima ruske vojske.

"Cijeli grad je pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga", pojasnio je.

U gradu se nalazi oko 8.000 civila 

Prema njegovim informacijama, u gradu trenutno živi oko 8.000 civila, uključujući djecu.

"Evakuišemo ljude koji žele da budu evakuisani i dostavljamo humanitarnu pomoć građanima", rekao je Djačenko.

Ekaterina Titorenko (74), koju su Djačenko i njegov tim evakuisali, izjavila je da će privremeno izbjeći u ukrajinski grad Dnjepar.

Ispričala je da je njena dvospratna kuća u Bahmutu uništena u ruskim napadima.

“Bila sam napolju u dvorištu kuće. Samo sam čula buku. Prvo nisam obraćala pažnju jer se stalno čuju eksplozije. Okrenula sam se i vidjela da je granata pogodila moju kuću. Drugi sprat i krov kuće su potpuno uništeni. Neko vrijeme sam bila kod komšija", kazala je ova Ukrajinka.

 Rat traje više od 11 mjeseci 

Rat Rusije i Ukrajine traje više od 11 mjeseci.

Civile, koji su evakuisani iz Donjecke oblasti, gdje se vode najžešći sukobi, uglavnom dovode na željezničku stanicu u gradu Pokrovsk.

Ljudi koji su evakuisani iz raznih gradova i sela vozom se potom šalju u sigurnija područja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()