EU priprema novu strategiju za vlastitu odbranu

Ulaže se u odbranu

01.12.2023. 20:40
  • Podijeli:
eu odbrana eu 2-656a1e900e101.webp Foto: EU

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je kazala kako Evropska unija mora uložiti napore na području zajedničke odbrane kako bi postigla punopravnu odbrambenu uniju.

"Postigli smo opipljiv napredak prema evropskoj odbrambenoj uniji. Međutim, strateški izazovi s kojima se suočavamo rastu još brže", rekla je von der Leyen. Prema njezinim riječima, Evropska komisija za početak iduće godine priprema novu europsku obrambenu industrijsku strategiju.

Mirovni projekt

Von der Leyen je podsjetila da je Evropska unija nastala kao mirovni projekt.

"Međutim, mir zahtijeva sigurnost. Moramo ponovno razmisliti o našoj Uniji kao sigurnosnom projektu kako bi Evropa mogla preuzeti stratešku odgovornost za vlastitu budućnost", rekla je Von der Leyen.

Prema njenim riječima, strateška odgovornost je prije svega važna za podršku Ukrajini u ratu protiv Rusije dokle god to bude potrebno. "Neće biti lako i tu naša odlučnost mora biti čvrsta kao stijena", rekla je, dodavši da Rusija pokušava preuzeti inicijativu, a situacija na bojnom polju postaje vrlo teška.

Dostignuća Ukrajine

"Putin trenutačno nema čak ni kontrolu nad svim teritorijima koje je pripojio", rekla je i podsjetila na uspjehe Ukrajine u oslobađanju okupiranog područja, ulazak Finske u Evropsku uniju te sankcije EU Rusiji.

"Potrebne su nam oružane snage zemalja članica koje su spremne na sve moguće scenarije. To se odnosi i na klasične i na hibridne prijetnje na kopnu, u zraku, na moru i u svemiru", istakla je von der Leyen.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pozdravio je povećanje izdvajanja za odbranu od 70 milijardi eura, koje predstavlja prekid tihog proces razoružanja u Evropi tokomprethodnih desetljeća.

Međutim, Evropskoj uniji još uvijek nedostaju ključne sposobnosti, dodao je i pozvao na veću posvećenost saradnji u vojnim projektima i povećanje zajedničke potrošnje na istraživanje i tehnologiju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()