EU: Lufthansina kupovina udjela u italijanskom prijevozniku podigla bi cijene

"Nestanak ITA-e kao neovisne aviokompanije mogao bi imati negativne učinke na tržišno takmičenje na tim već dovoljno koncentriranim tržištima", stoji u priopćenju Komisije

25.03.2024. 13:47
  • Podijeli:
Lufthansa_avion_foto_Pixabay.jpg Foto: Pixabay

Lufthansina kupovina manjinskog udjela u italijanskom prijevozniku ITA Airwaysu mogla bi naštetiti konkurenciji i dovesti do viših cijena karata, zaključila je Evropska komisija, signalizirajući njemačkoj kompaniji da ponudi značajnije ustupke.

Lufthansa želi u sklopu povećanja kapitala kupiti 41-postotni udio u italijanskoj državnoj kompaniji ITA-i, za 325 miliona eura.

Transakcija ugrožava tržišno takmičenje na kratkim rutama između Italije i srednjoevropskih zemalja, ali i na dugim rutama između Italije i SAD-a, Kanade i Japana, utvrdila je Komisija. ITA bi pak učvrstila dominantnu poziciju u glavnom milanskom aerodromu, dodali su.

"Nestanak ITA-e kao neovisne aviokompanije mogao bi imati negativne učinke na tržišno takmičenje na tim već dovoljno koncentriranim tržištima", stoji u priopćenju Komisije.

"Rute koje izazivaju potencijalnu zabrinutost predstavljaju mali udio ukupnih ruta na kratkim i dugim relacijama i putnika koje opslužuju dvije kompanije i njihovi partneri u zajedničkom ulaganju", objašnjava Brisel, dodajući da velika većina ruta pod ITA-inom upravom nije problematična. Lufthansa i italijanska vlada mogu predložiti nove prijedloge do 26. aprila.

Njemačka grupa mogla bi otkloniti bojazni u Briselu slijedeći primjer korejskih zračnih prijevoznika koji su dobili zeleno svjetlo nakon što su konkurenciji ustupili termine u aerodromima, prometna prava i avione, rekao je Reutersu upućeni izvor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()