EU komesar Borrell podržao Guterresov poziv na Član 99 Povelje UN-a

U objavi na X platformi, Borrell je tražio od članica EU-a u Vijeću sigurnosti UN-a i partnera istomišljenika da podrže Generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa i njegovu urgenciju

07.12.2023. 15:30
  • Podijeli:
borrell_anadolija -656ec5105a8a8.webp Foto: Anadolija

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell podržao je Generalnog sekretara UN-a u njegovoj odluci da se pozove na član 99 Povelje UN-a.

U objavi na X platformi, Borrell je tražio od članica EU-a u Vijeću sigurnosti UN-a i partnera istomišljenika da podrže Generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa i njegovu urgenciju.

Vijeće sigurnosti UN-a mora odmah djelovati kako bi spriječio potpuni kolaps humanitarne situacije u Gazi.

Također pozivam Izrael da omogući svim agencijama UN-a, uključujući UN-ovoj stalnoj i humanitarnoj koordinatorici Lynn Hastings, da pruže hitnu podršku civilima u Gazi.

Inače, član 99 Povelje UN-a kaže da Generalni Sekretar UN-a “može skrenuti pažnju Vijeću sigurnosti na bilo koji problem koji po njegovom mišljenju može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti”.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()