Erdogan: Turska i Amerika će ojačati saradnju u borbi protiv terorizma

Erdogan trenutno boravi u New Yorku kako bi prisustvovao 78. sjednici Generalne skupštine UN-a

18.09.2023. 22:34
  • Podijeli:
recep tayyip erdogan anadolija-6508b1f640943.webp Foto: Anadolija

Turska je zadovoljna razvojem saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu (AA).

"Razriješili smo većinu naših zastoja tokom razgovora s (predsjednikom Joeom) Bidenom i odlučili smo da vodimo još razgovora", rekao je Erdogan tokom okruglog stola s predstavnicima think tanka u New Yorku, gdje učestvuje na Generalnoj skupštini UN-a.

Turski lider je rekao da će Turska i SAD ojačati saradnju u borbi protiv terorizma koji je prijetnja objema zemljama.

U pogledu podrške SAD-a terorističkoj YPG/PKK u sjevernoj Siriji, Erdogan je naglasio da ne može biti partnerstva s terorističkim grupama.

"Svaki razvoj događaja u našem regionu pokazuje koliko je pogrešna razlika između dobrih i loših terorista. Sa teroristima se ne pregovara i ne može se uspostaviti prijateljstvo ili partnerstvo", rekao je Erdogan.

Erdogan je u obraćanju pomenuo i doprinos Turske u rješavanju globalnih i regionalnih problema, promovisanju mira, stabilnosti i prosperiteta u regionu, te rješavanju nepravdi unutar međunarodnog sistema.

Osvrćući se na rat u Ukrajini, Erdogan je rekao da Ankara aktivno radi na okončanju sukoba pravednim i trajnim mirom. Naglasio je predanost Turske diplomatiji kao sredstvu za uspostavljanje trajnog mira u svim konfliktnim područjima i za proširenje svoje mreže međunarodnih prijateljstava.

Turski predsjednik je također istakao važnost jačanja međunarodne solidarnosti, posebno u borbi protiv terorističkih grupa kao što su PKK, ISIS i teroristička organizacija Fetullah (FETO).

Također je naglasio potrebu za dostojanstvenim i sigurnim povratkom sirijskih izbjeglica u matičnu zemlju.

On je također istakao da u kritičnom periodu u kakvom se nalazi svijet, "vidi prozor prilike za oživljavanje odnosa Turske i EU-a".

Erdogan trenutno boravi u New Yorku kako bi prisustvovao 78. sjednici Generalne skupštine UN-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()