Egipat tvrdi: Prijedlog primirja u Gazi je na stolu

Više od 34 hiljade Palestinaca ubijeno u Gazi

29.04.2024. 20:07
  • Podijeli:
Gaza anadolija-65faf0586ccfc.webp Foto: Anadolija

Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry u ponedjeljak je potvrdio da postoji novi prijedlog za postizanje primirja u blokiranom Pojasu Gaze.

"Prijedlog za postizanje primirja u Gazi je na stolu", rekao je Shoukry tokom sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Saudijskoj Arabiji.

Pozvao je Hamas i Izrael da prouče prijedlog, ne iznoseći dodatne detalje.

"Moramo staviti tačku na tekuću krizu u Gazi kako bismo riješili palestinsko pitanje", rekao je Shoukry.

Egipatska obavještajna delegacija održala je u petak razgovore s izraelskim zvaničnicima o predloženom sporazumu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Novi prijedlog uključuje spremnost Izraela da razgovara o "obnavljanju održivog mira" u Gazi nakon prvobitnog puštanja zarobljenika iz humanitarnih razloga, rekla su dva izraelska zvaničnika za portal “Axios“.

Očekuje se i da će izraelska delegacija posjetiti Egipat u utorak kako bi nastavila indirektne pregovore s Hamasom o prekidu vatre u Gazi, javio je javni servis KAN.

Procjenjuje se da Hamas drži više od 130 izraelskih zarobljenika, dok Tel Aviv drži više od 9.100 Palestinaca u svojim zatvorima.

Hamas zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela i povlačenje izraelskih snaga sa teritorije Pojasa Gaze.

Prethodnim sporazumom u novembru 2023. godine oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, uključujući 71 ženu i 169 djece.

Kršeći privremenu odluku Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti najmanje 34.454 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 77.575 je povrijeđeno

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()