Džek Tešeira priznao da je objavio tajne dokumente iz Pentagona

Tužioci traže da se Tešeira osudi na do 16 godina i osam mjeseci zatvora

05.03.2024. 19:33
  • Podijeli:
Pentagon 1_Profimedia-645a59d7b93fa.webp Foto: Profimedia

Džek Tešeira (22), pripadnik američke Nacionalne vazduhoplovne garde, izjasnio se krivim za objavljivanje niza tajnih dokumenata na internetu.

On je osumnjičen da je objavio više od 350 povjerljivih dokumenata iz Pentagona. Priznao je krivicu za objavljivanje desetina povjerljivih dokumenata na internetu, u jednom od najistaknutijih slučaja curenja obavještajnih podataka posljednjih godina.

Tužioci traže da se Tešeira osudi na do 16 godina i osam mjeseci zatvora.

Dok je radio u bazi Nacionalne vazduhoplovne garde, Tešeira je dokumente postavljao na "Discord", platformu popularnu među ljubiteljima video igara, prenosi BBC.

Među objavljenim dokumentima su mape, satelitski snimci i obavještajni podaci o američkim saveznicima.

Iako je Tešeira navodno bio skeptičan prema američkim vlastima, njegovi prijatelji kažu da nije bio ni uzbunjivač, ni strani agent.

Tešeira se pred sudom u Bostonu izjasnio krivim po šest tačaka, za namjerno zadržavanje i prenošenje informacija iz oblasti nacionalne odbrane.

Za svaku tačku predviđena je maksimalna kazna od 10 godina zatvora.

Međutim, prema uslovima sporazuma o priznanju krivice, tužioci će tražiti 200 mjeseci zatvora, na koje je Tešeira pristao, kao i na to da ga obavještajni zvaničnici ispitaju.

U zatvoru će provesti najmanje 11 godina i platiti kaznu od 50.000 dolara.

Tokom saslušanja, kratko se obratio sudu kako bi potvrdio sporazum o priznanju krivice.

Američki tužilac Džošua Levi izjavio je potom da američka vlada traži "veoma ozbiljnu kaznu" kako bi poslala "snažnu poruku odvraćanja drugih od istog djela".

"Jedan od razloga zašto je ovaj slučaj tako ozbiljan jeste i to kada se stvari podijele na internetu, gotovo je nemoguće pratiti šta se dešava sa svakim dokumentom", rekao je Levi.

Tešeirin advokat Majkl Bakrah nazvao je Tešeiru "samo klincem", rekavši da je njegova mladost ima "značajnu ulogu" u njegovim postupcima.

Bakrah se nada da će uspjeti da se na ročištu za izricanje presude, zakazanom za 27. septembar, izbori za kaznu od 11 godina zatvora.

Tešeira je informacije na internetu počeo da objavljuje krajem 2022. godine, u maloj zajednici ljubitelja oružja i vojske na "Discordu".

U početku su dokumenti ostali unutar grupe i Tešeira je bio frustriran što njegovi online prijatelji nisu shvatili njihov značaj.

Dokumenti su ipak ubrzo stigli na druge društvene mreže, gdje su ih pokupili Telegram kanali bliski zvaničnom Kremlju, kao i vojni blogeri.

Neke kopije dokumenata su drugi čak i mijenjali kako bi na njima, na primjer, bio veći broj ukrajinskih žrtava.

Tešeira je bio stacioniran u bazi Nacionalne vazduhoplovne garde Otis, nedaleko od njegovog doma, na oko sat vremena od Bostona, u američkoj saveznoj državi Masačusets.

Radio je u obavještajnom sektoru Nacionalne vazduhoplovne garde i to u oblasti sajber-odbrane, pomažući na održavanju komunikacione mreže.

Prošao je i bezbjednosnu provjeru koja mu je omogućila pristup tajnim dokumentima.

Curenje dokumenata je dovelo unutrašnje istrage u okviru Pentagona, kada su ispitani svi sistemi za rukovanje povjerljivim informacijama.

Zbog ovog slučaja, 15 pripadnika Vazduhoplovstva disciplinski je kažnjeno u decembru prošle godine.

U izvještaju se navodi da su oficiri bili svjesni Tešeirinih "aktivnosti u potrazi za obavještajnim podacima", za do četiri slučaja "sumnjivih aktivnosti" koje podrazumijevaju njegov pristup povjerljivog materijala.

Nekoliko oficira je znalo i za druge incidente, ali ih nisu prijavili, plašeći se kako će nadležni reagovati.

Međutim, u izvještaju se navodi i da Tešeirini nadređeni nisu znali pun obim njegovih online aktivnosti.

Tokom noćnih smjena u bazi nije bilo dovoljno nadzora, navodi se, a Tešeira je upravo tada štampao i iz baze krišom iznosio povjerljive dokumente.

Prema sudskim dokumentima, tužioci tvrde i da je Tešeira jednom bio suspendovan iz srednje škole, zato što ga je drug iz razreda čuo kako izgovara rasne prijetnje i priča o oružju.

Tešeira navodi da je tada pričao o video igri, ali mu lokalna policija ipak nije izdala identifikacioni dokument neophodan za kupovinu vatrenog oružja.

Međutim, taj je dokument na kraju dobio, tako da su nadležni u njegovoj kući, poslije hapšenja, pronašli više komada oružja.

Tužioci navode i da je pokušao da uništi dokaze, razbijajući tablet, laptop i Iksboks, kao i tražeći od ljudi sa "Discorda" da izbrišu poruke koje su razmijenjivali.

Tešeirina porodica ima bliske veze s američkom vojskom.

Njegov očuh je služio 34 godine proveo u Vazduhoplovstvu, a majka je ranije radila za nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava ratnih veterana.

Oboje su prisustvovali ročištu za izjašnjenje o krivici.

U izjavi su naveli da je Tešeira "dobra osoba" koja je "preuzela odgovornost za svoje postupke".

Smatraju i da je unutrašnja istraga otkrila "šokantne detalje" o nedostatku obuke i nadzora u bazi, kao i da se nadaju "suštinskim promjenama, kako bi se spriječilo da se ovo ikada ponovi".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()