Džaba apeli, Amazonija pred uništenjem: Prašumu krče i ne mare za planetu

I pored apela u celom svetu da se čuva priroda i tako pomogne u borbi protiv klimatskih promena, Amazonija, veliko šumsko prostranstvo u Južnoj Americi, sve više se uništava.

27.09.2022. 16:02
  • Podijeli:
rainforest-g8f41f45de_1920  tropska šuma Amazonija Pixabay-1664270219370.webp Foto: Pixabay

Krčenje šuma u ​​brazilskoj amazonskoj prašumi proširilo se za više od 80 odsto u avgustu, u odnosu na godinu dana ranije, uz požare koji besne rekordnom brzinom.

U Brazilu farmeri seku šume i pale drveće da bi raskrčili zemlju, ali ponekad ti požari izmaknu kontroli.

Većina upozorenja o požarima nacionalne Agencije za svemirska istraživanja, uglavnom se objavljuje u avgustu i septembru. Zato se ovaj period smatra najproblematičnijim u godini.

Sve veće krčenje predela dešava se baš uoči predsedničkih izbora, u kojima su  kandidati u oštrom sukobu zbog  uništavanja amazonske prašume.

Zagovornici zaštite životne sredine krive predsednika Žaira Bolsonara za lošu situaciju u blizini Amazona.

"Poslednje četiri godine imali smo izrazito anti-ekološki mandat. To je oslabilo inspekcijske organe, nije uspostavilo snažan plan za borbu protiv krčenja šuma, što je podstaklo napredovanje ilegalnih radnji  u Amazoniji", rekao je portparol Greenpeace Brasil Kristijan Maceti.

Međutim, predsednik Brazila tvrdi da nije tako, da je veći deo prašume ostao netaknut.

"Dve trećine čitave brazilske teritorije je ostalo sa autohtonom vegetacijom, što je upravo ono što je bilo kada je Brazil otkriven 1500 godine. Više od 80 odsto prašume ostalo je netaknuto", kaže predsednik Brazila Žair Bolsonaro.

Amazon apsorbuje ogromnu količinu ugljen dioksida i pomaže u hlađenju planete, ali nedavne studije su pokazale da se prašuma približava prekretnici, što će uticati na globalnu klimu i biodiverzitet. 

Podaci pokazuju da je krčenje šuma brazilskog Amazona od početka godine ukupno iznosilo površinu otprilike sedam puta veću od Njujorka, što je najviše za taj period u poslednjih šest godina.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()