Dug i skup obilazak: Globalna trgovina poremećena zbog napada u Crvenom moru, opet će rasti cijene

Konflikt na Crvenom moru, koji uglavnom pokreću jemenski pobunjenici Huti, a koji protestuju zbog izraelskih napada u Gazi

14.01.2024. 07:17
  • Podijeli:
huti jemen reuters-65755f46e220b.webp Foto: Reuters

Globalna pomorska trgovina suočava se s velikim zastojem zbog situacije u Crvenom moru, u koju su uključeni jemenski pobunjenici Huti, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Konflikt na Crvenom moru, koji uglavnom pokreću jemenski pobunjenici Huti, a koji protestuju zbog izraelskih napada u Gazi, nastavlja se zahuktavati, uz još nekoliko napada na komercijalne brodove iz raznih zemalja.
Brojne brodarske kompanije, kao što su Maersk, MSC i Hapag-Lloyd, privremeno su obustavile slanje svojih brodskih kontejnera kroz zonu sukoba, zbog čega brodovi moraju obilaziti Južnu Afriku, što je duži i skuplji put.

Na sigurnosni prolaz moguće čekati mjesecima

Vincent Clerc, izvršni direktor danskog brodarskog giganta Maersk, rekao je za Financial Times da bi poremećaji mogli trajati mjesecima, a mogli bi čak i dodatno podstaći globalnu inflaciju, prenosi Euronews.

"Nejasno nam je da li govorimo o ponovnom uspostavljanju sigurnog prolaza u Crveno more za nekoliko dana, sedmica ili mjeseci...To bi potencijalno moglo imati prilično značajne posljedice na globalni rast", rekao je Clerc.

SAD i Velika Britanija uzvraćaju na napade Hute

Napominjemo, nedavno su Velika Britanija i SAD pokrenule zračne napade na ciljeve Huta u Jemenu, gađajući do sada više deset lokacija, uključujući objekte za rakete i bespilotne letjelice.

Ranije danas su poručili da je njihovo strpljenje pri kraju, no jemenski Huti su odlučni u tome da se suprostave svemu što je moguće dovesti u vezu s Izraelom.

Cijene nafte oštro su reagirale na ove štrajkove, a europska referentna sirova nafta Brent skočila je za više od 3 posto u petak popodne, premašivši 80 dolara po barelu na ICE Futures Europe. Nafta West Texas Intermediate također je porasla za više od 3 posto na više od 75 dolara po barelu.

Novi izvještaj Kiel Instituta za svjetsku ekonomiju ističe da je globalna trgovina u Crvenom moru pala za skoro 1,3 posto između novembra i decembra, zbog napada Huti. Broj kontejnera koji obično putuju u tom području pao je za skoro 70 posto.

To je dovelo do značajnog povećanja vremena transporta i troškova transporta između istočne Azije i Evrope, jer nekoliko kontejnera mora pronaći alternativne rute, često čak i oko afričkog kontinenta.

Nekoliko zemalja je također nanijelo udare na svoj uvoz i izvoz, pri čemu je Njemačka zabilježila pad izvoza od 1,9%, a uvoz od 1,8%.

U Evropskoj uniji zabilježen je pad izvoza od 2%, a uvoz za 3,1%. SAD su zabilježile pad izvoza od 1,5 posto i pad uvoza od 1 posto, iako je zemlja nešto manje zavisna od Sueckog kanala i Crvenog mora od EU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()