Države G7 postigle dogovor o zatvaranju elektrana na ugalj do 2035. godine

Očekuje se da će ministri koji prisustvuju sastanku u Torinu finalizirati sporazum u utorak

29.04.2024. 21:37
  • Podijeli:
ugalj-njemacka-reuters.jpg

Ministri energetike grupe sedam ekonomski vodećih zemalja (G7) dogovorili su se u ponedjeljak da će njihove države zatvoriti termoelektrane na ugalj najkasnije do 2035. godine, u borbi protiv klimatskih promjena, prenosi Anadolu.

"Imamo dogovor o postepenom izbacivanju uglja u prvoj polovini 2030-ih“, rekao je Andrew Bowie, britanski ministar zadužen za energetsku sigurnost za italijansku televiziju Class CNBC.

Dodao je da je ovo historijski sporazum, koji nisu uspjeli postići na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2023 (COP28) u Dubaiju.

"Dakle, prilično je nevjerovatno da se nacije G7 okupe za stolom da pošalju taj signal svijetu – da smo mi, napredne svjetske ekonomije, posvećene postepenom izbacivanju uglja do početka 2030-ih", kazao je Bowie.

Italijanski ministar energetike Gilberto Pichetto Fratin najavio je da će ministri koji prisustvuju sastanku u Torinu finalizirati sporazum u utorak+.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici vlada Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije. Na sastancima učestvuju i predstavnici Evropske unije te Evropske komisije.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()