Države Evropske unije donijele važnu odluku: Ovako će se uskoro naplaćivati saobraćajne kazne

Konkretno, zakon predviđa da će vlasti zemlje iz koje je, na primjer vozač automobila, moći da naplate kaznu koju je on "zaradio" u nekoj drugoj članici Unije

15.03.2024. 07:49
  • Podijeli:
njemacka-policija-anadolija.jpg

Zemlje Evropske unije planiraju bolju saradnju pri kažnjavanju saobraćajnih prekršaja - sada oko 40 posto prekršioca ne plaća kaznu za prestup preko granice sopstvene države, saopštio je Evropski parlament (EP).

Predstavnici EP i država su se dogovorili da poboljšaju procedure administrativne pomoći. Propis još treba da ozvaniče i parlament i ministri zemalja članica, ali to će biti formalnost.

Konkretno, zakon predviđa da će vlasti zemlje iz koje je, na primjer vozač automobila, moći da naplate kaznu koju je on "zaradio" u nekoj drugoj članici Unije.

Preduslov je da država u kojoj se dogodio prekršaj traži da kazna bude veća od 70 eura (više od 136 KM) i da su sve druge zakonske mogućnosti iscrpljene.

Uz to, proširit će se spisak saobraćajnih prekršaja koji pokreću prekogranične postupke i mogu dovesti do novčanih kazni za opasnu vožnju.

Pored prekoračenja brzine ili vožnje u pijanom stanju, na spisku će biti, na primjer, i opasno parkiranje i preticanje, kao i odlazak vozača sa mjesta nesreće u kojoj je učestvovao, piđe dpa.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()