Dronovima napadnuta vojna baza u Moldaviji: Je li sve dio velike i opsežne operacije?

Transnistria je međunarodno nepriznata država, koju kontroliraju proruski separatisti iz grada Tiraspola

18.03.2024. 17:37
  • Podijeli:
dron, dronovi, napad dronom, dronovima - shutterstock (1)-65699b6e8ba2a.webp Foto: Shutterstock

Napad dronovima na separatističku regiju Moldavije, koja graniči s Ukrajinom, potaknuo je pitanja u zemlji koja je već zaokupljena potencijalnim širenjem tekućeg rata u Ukrajini na njenu teritoriju.

U nedjelju je televizijski kanal koji vode vlasti u Transnistriji, Perviy Pridnestrovie , podijelio snimak na svojim kanalima društvenih medija na kojima se vidi trenutak kada dron udara u stacionarni helikopter u vojnoj bazi, izazivajući požar.

Transnistria je međunarodno nepriznata država, koju kontroliraju proruski separatisti iz grada Tiraspola. Nalazi se u istočnoj Moldaviji, na granici s Ukrajinom. Rusija ima oko 1.500 vojnika, uključujući oko 400 pripadnika mirovnih snaga, raspoređenih u Transnistriji.

Odnosi su postali sve zategnutiji između Tiraspola i moldavske vlade u glavnom gradu Kišinjevu, koja se zalaže za bliže veze s Evropom i kandidat je za pridruživanje Evropskoj uniji. Više od dvije godine rata u Ukrajini povećalo je napetosti i zabrinutost u Kišinjevu.

Moldavski ured za politiku reintegracije saopćio je u nedjelju da je pregledao snimku. Rečeno je da vojna oprema na videu godinama nije bila operativna i da ne može potvrditi da se dogodio bilo kakav napad u regiji Transnistria.

"Incident o kojem je riječ pokušaj je izazivanja straha i panike u regiji", naveo je vladin odjel, dodajući da je bio u kontaktu s ukrajinskim dužnosnicima.
Andriy Yusov, glasnogovornik kijevske vojne obavještajne agencije, opisao je incident u izvješćima ukrajinskih medija kao "rusku provokaciju". Ukrajinska organizacija, Centar za suzbijanje dezinformacija, uperila je prst u Rusiju

"Glavna logika iza akcija Kremlja je eskalacija situacije s informacijama, budući da Rusija nema koridor do Pridnjestrovlja da izvrši vojne provokacije", saopćili su iz ukrajinske organicaije.

Istraživački centar sa sjedištem u SAD-u, Institut za proučavanje rata, saopćio je u nedjelju da su "neodređeni akteri" izveli napad dronom "usred procijenjene tekuće hibridne operacije Kremlja s ciljem destabilizacije Moldavije iznutra".

"Malo je vjerovatno da su ukrajinske snage izvele napad, s obzirom na ograničena sredstva korištena u napadu i beznačajnu metu", dodao je ISW .

U febrauru 2023. godine, moldavska čelnica, Maia Sandu, optužila je Moskvu za "rušenje ustavnog poretka" u Moldaviji i korištenje "sabotera" kako bi utjecala na proevropsku putanju Kišinjeva.

"Plan za naredno razdoblje uključuje akcije u kojima će učestvovati diverzanti s vojnom obukom, kamuflirani u civilu, koji će poduzimati nasilne akcije, napadati neke državne zgrade, pa čak i uzimati taoce", rekla je Sandu medijima. Bijela kuća je te izvještaje tada opisala kao "duboko uznemirujuće".

Rusija je odbacila Sandine primjedbe, nazvavši te optužbe "apsolutno neutemeljenima i neutemeljenima".

Krajem febraura 2024. dužnosnici u regiji Transnistria pozvali su Moskvu da "provede mjere za odbranu Transnistrije usred sve većeg pritiska Moldavije, s obzirom na činjenicu da više od 220.000 ruskih državljana živi u Transnistriji."

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov, rekao je ranije ovog mjeseca da moldavska vlada "slijedi stope kijevskog režima". Ona je "ukidala sve rusko, diskriminirala ruski jezik u svim sferama, a zajedno s Ukrajincima organizirala i ozbiljan ekonomski pritisak na Pridnjestrovlje (Transnistriju)".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()