Dobre vijesti: Oslobođeno gotovo 300 kidnapovanih učenika

Guverner države Kaduna Uba Sani nije iznio detalje o oslobađanju 287 učenika koji su na silu odvedeni iz grada Kuriga 7. marta

24.03.2024. 17:31
  • Podijeli:
nigerija otmica reuters-65e9e985c72f1.webp Foto: Reuters

Gotovo 300 otetih nigerijskih učenika oslobođeno je u nedjelju, dvije sedmice nakon što su kidnapovani iz škole na sjeverozapadu Nigerije, saopštili su zvaničnici.

Guverner države Kaduna Uba Sani nije iznio detalje o oslobađanju 287 učenika koji su na silu odvedeni iz grada Kuriga 7. marta, prenosi Al jJzeera

On je zahvalio predsjedniku Nigerije Boli Tinubuu zbog toga što je osigurao da se oteta djeca nepovrijeđena vrate kući.

Stotine ljudi je kidnapirano posljednjih godina u Nigeriji, posebno na sjeverozapadu zemlje, a grupe koje vrše otmice na sjeverozapadu odvojene su od oružane grupe Boko Haram na sjeveroistoku Nigerije, iako je bilo informacija da su povremeno možda radile zajedno, navodi BBC.

U Nigeriji je, u pokušaju da otmice budu spriječene, 2022. usvojen zakon prema kojem je plaćanje otkupa zločin i za to je predviđena zatvorska kazna od najmanje 15 godina, ali do sada niko nije uhapšen po tom osnovu.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()