Devetogodišnja palestinska djevojčica: Zar djeca u Gazi nemaju pravo živjeti u miru

Izrael je uništio našu kuću punu lijepih uspomena i lutaka. Moji prijatelji i rođaci su stradali. Želim da se rat završi, poručila je Luci

05.05.2024. 19:00
  • Podijeli:
gaza_djeca_anadolija 1 -65ccea7a23dc9.webp Foto: Anadolija

Želja devetogodišnje palestinske djevojčice koja živi u Pojasu Gaze, gdje Izrael nastavlja svoje napade, je da se rat što prije završi i da žive u miru kao druga djeca u svijetu, javlja Anadolu.

U Pojasu Gaze, sa 2,3 miliona stanovnika, koji izraelska vojska bombarduje već skoro sedam mjeseci, ubijena su 34.683 Palestinca, a povrijeđeno 78.018.

Pretpostavlja se da se pod ruševinama zgrada i kuća nalaze još hiljade mrtvih.

Porodice raseljene zbog intenzivnih napada izraelske vojske lišene su najosnovnijih životnih potreba u šatorima gdje trenutno žive.

U jednom od šatora u centralnom dijelu Pojasa Gaze živi i djevojčica Luci sa svojom porodicom.

U izraelskim napadima ubijen je veliki broj članova njene porodice i prijatelja. Kako je kazala, boji se života pod zvucima bombi, ali i gubitka još članova porodice.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) upozorila je da djeca u Pojasu Gaze trpe psihičku štetu, uključujući "razorne nivoe" stresa, kao rezultat izraelskih napada na Pojas Gaze.

Ova palestinska djevojčica kazala je za Anadolu da želi živjeti u sigurnosti, daleko od zvukova ratnih aviona.

"Zašto ne možemo živjeti u miru i sigurnosti kao druga djeca u svijetu? Zar djeca u Gazi nemaju pravo živjeti u miru i dostojanstvu", upitala je Luci.

Nije mogla ni zamisliti da će jednog dana živjeti u šatoru.

"Izrael je uništio našu kuću punu lijepih uspomena i lutaka. Moji prijatelji i rođaci su stradali. Zbog napada smo ostavili moje igračke i sjećanja i sklonili se negdje drugdje. Želim da se rat završi", poručila je Luci.

Ova djevojčica je tužna jer su morali napustiti dom pun lijepih uspomena i doći u centralni dio Pojasa Gaze u potrazi za sigurnim mjestom za život.

"Jako se plašim rata. Moji prijatelji su stradali u napadima. Kćerka moje tetke je stradala. Moje tetke, baka i ujaci su stradali. Ne želim da umrem. Želim da pobjegnem, na neko mjesto gdje nema slika smrti, uništenja i krvi", ispričala je Luci.

Najmanje 34.683 Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()