Debata o planovima NATO saveza: Rusija zatražila sastanak Saveta bezbjednosti UN

Poljanski je istakao da će se o svim tim stavkama, koje su neprijatne za zapadne kolege, detaljno razgovarati na odvojenom sastanku Savjeta bezbjednosti 22. marta.

09.03.2024. 11:29
  • Podijeli:
vijece sigurnosti reuters-652ff6995be05.webp Foto: Reuters

Rusija je zatražila sastanak Saveta bezbjednosti UN o Ukrajini 22. marta, izjavio je prvi zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Bilo bi fino da nam predstavnici NATO-a u Savjetu bezbjednosti objasne prevrtljivu logiku Alijanse. Lideri Alijanse prvobitno su nam rekli da NATO treba da se proširi na Ukrajinu jer Rusija nikada ne bi napala članicu NATO-a. Međutim, danas čujemo da se Rusiji ne može dozvoliti da pobijedi u Ukrajini, jer će poslije toga krenuti dalje i napasti NATO", rekao je Poljanski na sjednici Savjeta bezbjednosti UN.

On je postavio pitanje da li u tim izjavama ima zdravog razuma ili bilo kakve dosljednosti, prenio je TASS.

"To se posebno vidi u načinu na koji pravite sliku Rusije kao neprijatelja i agresora, izbjegavajući činjenice da je vaša agresija na Rusiju uz umiješanost Ukrajine započela barem prije deset godina", rekao je Poljanski.

Poljanski je istakao da će se o svim tim stavkama, koje su neprijatne za zapadne kolege, detaljno razgovarati na odvojenom sastanku Savjeta bezbjednosti 22. marta.

Poljanski je, takođe, ukazao na činjenicu da stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer tokom govora na sjednici nije rekao ništa o inicijativi francuskog predsjednika Emanuela Makrona da pošalje trupe zapadnih zemalja u Ukrajinu.

Poljanski je dodao da je Robert Vud, zamjenik američkog izaslanika u UN, bio "skroman i ništa nije rekao" o mreži tajnih baza koje je američka Centralna obavještajna agencija /CIA/ postavila na ukrajinskoj teritoriji u proteklih osam godina.

"Takođe je šteta što ne čujemo obično veoma aktivnog njemačkog izaslanika. Bilo bi zanimljivo čuti njegove komentare u vezi sa procurjelim razgovorom visokih njemačkih vojnih zvaničnika o tome kako da pomognu Ukrajincima da unište Krimski most i nanesu još udara dublje na teritoriju Rusije", istakao je Poljanski.

Glavni urednik televizije "RT" Margarita Simonjan rekla je 1. marta da su na dan kada je njemački kancelar Olaf Šolc obećao da NATO nije i da neće biti umiješan u ukrajinski sukob, visoki oficiri njemačke vojske razgovarali o mogućnosti napada na Krimski most bez posljedica za ljemačke vlasti.

Oficiri su, između ostalog, razgovarali o tome u kojoj mjeri bi projektili "taurus" mogli da unište Krimski most, kao i o detaljima priprema za takav napad.

Ministarstvo odbrane NJemačke je kasnije potvrdilo da je presretnut razgovor među najvišim oficirima Bundesvera. NJemački kancelar Olaf Šolc obećao je da će se stvari brzo riješiti.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je 4. marta pozvalo njemačkog ambasadora u Moskvi Aleksandra Lambsdorfa da iznese zvaničan demarš i zatražilo pojašnjenja u vezi sa razgovorom oficira Bundesvera. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()