Danska se pridružuje američko-britanskoj koaliciji protiv jemenskih Huta

Pentagon je u decembru objavio da je 20 zemalja dio koalicije koju vodi Washington za zaštitu ove ključne morske rute

18.01.2024. 18:51
  • Podijeli:
crveno more tanjug ap-6580233c36b48.webp Foto: LPhot Belinda Alker/Ministry of Defence via AP

Danska je u objavila da će se pridružiti koaliciji Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država koja je pokrenula zračne napade na jemenske Hute.

SAD i Britanija napadaju položaje Hutija u pokušaju da ograniče njihovu sposobnost napada na brodove u Crvenom moru. Zbog napada Huta, mnoge brodarske kompanije izbjegavaju Crveno more, a njihove trgovačke rute značajno su proširene plovidbom oko Afrike.

"Odgovorili smo na zahtjev da Danska prihvati učestvuje u koaliciji", rekao je danski ministar odbrane Troels Lund Poulsen. Rekao je da će Kopenhagen koaliciji osigurati člana glavnog štaba koji će učestvovati u operacijama planiranja.

"To je ozbiljna situacija u kojoj Danska govori da će preuzeti političku odgovornost da okonča ono što se događa", rekao je Poulsen.

Danska je ranije najavila da će poslati fregatu u regiju. Ova skandinavska zemlja dom je logističke tvrtke Maersk, koja je bila prisiljena svoje brodove preusmjeriti izvan Crvenog mora.

Pentagon je u decembru objavio da je 20 zemalja dio koalicije koju vodi Washington za zaštitu ove ključne morske rute.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()