Čolaku nikad ponosniji: "Ovo je pobjeda Rumunije"

Rumunski mediji javili su da će ukidanje graničnih kontrola početi na vazdušnim i morskim granicama, a da će ostati samo nasumične provjere dokumenata.

31.03.2024. 17:56
  • Podijeli:
marsel čolaku profimedia-648868980ffc5.webp Foto: Profimedia

Rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je da djelimični prijem Rumunije u zonu Šengena predstavlja pobjedu zemlje i nudi veliki broj pogodnosti rumunskim građanima i privredi.

"Rumunija se danas pridružila šengenskom prostoru, počevši od vazdušnih i morskih granica. Ovo je pobjeda Rumunije. Imamo jasan i čvrst plan Vlade da se u potpunosti pridružimo Šengenu do kraja ove godine. Prednosti Šengena su očigledne i za rumunske građane koji mogu lakše da putuju, a i za nacionalnu privredu. U tom smislu, otvaraju se nove mogućnosti", napisao je Čolaku na društvenim mrežama.

Rumunski mediji javili su da će ukidanje graničnih kontrola početi na vazdušnim i morskim granicama, a da će ostati samo nasumične provjere dokumenata.

Državljani Rumunije mlađi od 18 godina moći će da putuju u šengenski prostor sa istim dokumentima kao i odrasli i neće biti potrebne dodatne dozvole. Međutim, pasoške kontrole će ostati na snazi na kopnenim granicama.

Osim Rumunije, od danas je i Bugarska djelimično u zoni Šengena nakon više od 10 godina čekanja. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()