Cijene zlata ostat će visoke, evo zašto

Na pad zlata utjecalo je i pozicioniranje velikih igrača koji su u posljednjih 12 mjeseci

10.12.2023. 12:58
  • Podijeli:
zlato-pixabay.jpg Foto: Pixabay

Cijene zlata dosegle su u ponedjeljak 2.135 dolara za uncu, što je novi rekord u apsolutnom iznosu. Ako se uzme u obzir inflacija, vrijednost zlata 1980. godine bila je ipak viša, prevedeno na današnje cijene tada je iznosila oko 2.600 dolara.

U ostatku sedmice zabilježen je rast profita, a zlato je u petak nakratko palo ispod granice od 2.000 dolara jer sada ponovno izgleda da će Fed prvi put smanjiti kamatne stope u maju, a ne u martu.

Na pad zlata utjecalo je i pozicioniranje velikih igrača koji su u posljednjih 12 mjeseci imali najviše otvorenih dugih pozicija. Srebro se povuklo u odnosu na vrhunac u ponedjeljak za više od deset posto.

Cijene zlata dosegnule su još jedan rekord ove sedmice nakon burne 2023. godine, a kombinacija geopolitičkih napetosti i kontinuirane kupovine centralne banke trebala bi dovesti do toga da potražnja ostane otporna sljedeće godine, prema Svjetskom vijeću za zlato.

Žuti metal probio je 2.100 dolara za uncu u ponedjeljak prije nego što je lagano usporio, a spot cijene su se kretale na oko 2.030 dolara za uncu rano u petak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()