Cifre koje najbolje oslikavaju užas: Broj poginulih u Gazi u napadima Izraela porastao na 32.226

U posljednja 24 sata, navodi se, u napadima izraelske vojske ubijena su 84 Palestinca, a ranjeno još 106

24.03.2024. 13:12
  • Podijeli:
Gaza anadolija-65faf0586ccfc.webp Foto: Anadolija

Najmanje 32.226 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima na pojas Gaze od oktobra, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

U saoćenju Ministarstva se navodi da je 74.518 Palestinaca povrijeđeno u napadu koji se nastavio 170. dan.

U posljednja 24 sata, navodi se, u napadima izraelske vojske ubijena su 84 Palestinca, a ranjeno još 106.

Mnogi ljudi su i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu da dođu do njih, dodano je u saopćenju.

Izrael napada Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa, za koji Tel Aviv kaže da je ubio skoro 1.200 ljudi.

Izraelski rat u Gazi gurnuo je 85 posto stanovništva teritorije u interno raseljenje zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i preduzme mjere kako bi se osiguralo dostavljanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()