Čarls Treći imenovao je princa Edvarda za novog vojvodu od Edinburga

Princ Edvard će novu titulu, koju je dobio za 59. rođendan, nositi do kraja života

10.03.2023. 11:54
  • Podijeli:
kralj charles, profiemdia-63aaa5384ed4a.webp Foto: Profimedia

Kralj Velike Britanije Čarls Treći imenovao je princa Edvarda za novog vojvodu od Edinburga, saopštila je Bakingemska palata.

Princ Edvard će novu titulu, koju je dobio za 59. rođendan, nositi do kraja života.

Prethodni vojvoda od Edinburga bio je princ Filip, suprug kraljice Elizabete Druge i otac kralja Čarlsa i princa Edvarda.

Novi vojvoda Edvard i vojvotkinja Sofija stići će u Edinburg tokom dana.

Očekuje se da Edvard i Sofija prisustvuju obilježavanju godinu dana sukoba u Ukrajini danas u Edinburgu.

BBC piše da je želja princa Filipa bila da ga naslijedi sin Edvard, mada je konačnu odluku donio kralj Čarls.

Princ Filip imenovan je za vojvodu od Edinburga 1947. godine, kada se vjenčao sa tadašnjom princezom Elizabetom, koja je nosila titulu vojvotkinje od Edinburga prije nego što je krunisana 1952. godine.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()