Čak 70 posto mladih u Americi ne podržava Bidenov odnos prema ratu u Gazi

Loša vijest za Joa Bidena

19.11.2023. 19:20
  • Podijeli:
biden netanyahu reuters-652ff50d76f78.webp Foto: Reuters

Ocjena odobravanja predsjednika Joea Bidena pala je na najnižu razinu njegova predsjedništva i iznosi 40 posto, jer većina birača ne odobrava njegovo vođenje vanjske politike i rat između Izraela i Hamasa, prema najnovijoj nacionalnoj anketi NBC Newsa.

Štaviše, anketa pokazuje da Biden zaostaje za bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom po prvi put u hipotetskoj utakmici na izborima, iako je zaostajanje unutar granice pogreške ankete za izbore do kojih je još više od 11 mjeseci.

Erozija za Bidena najizraženija je među demokratima, od kojih većina vjeruje da je Izrael otišao predaleko u svojoj vojnoj akciji u Gazi, i među glasačima u dobi od 18 do 34 godine, s nevjerovatnih 70 posto njih koji ne odobravaju Bidenovo postupanje u ratu.

"Ne podržavam njegovu podršku Izraelu", rekla je Meg Furey, 40, demokratkinja iz Austina, Texas.

"Joe Biden je na jedinstveno niskoj tački svog predsjedničkog mandata, a značajan dio toga, posebno unutar Bidenove koalicije, je zbog toga kako Amerikanci gledaju na njegove vanjskopolitičke akcije", rekao je demokratski anketar Jeff Horwitt iz Hart Research Associatesa, koji proveo je ovo istraživanje s republikanskim anketarom Billom McInturffom iz Public Opinion Strategies.

McInturff je rekao da se ne sjeća drugog trenutka kada su vanjski poslovi koji nisu uključivali američke trupe transformirali američki politički krajolik.

"Ova anketa je zapanjujuća, i zapanjujuća je zbog utjecaja koji rat između Izraela i Hamasa ima na Bidena", rekao je.

No Horwitt je upozorio da Biden može vratiti te nezadovoljne demokrate i mlađe glasače u stado.

"Ovo su ljudi koji imaju dokazano iskustvo u glasanju za Bidena i demokrate", rekao je.

I, dodao je, ima dosta vremena i još potencijalnih političkih iznenađenja koja će uslijediti, od sada do dana izbora 2024., kada bi se politički krajolik mogao ponovno promijeniti.

"Presude porote u Trumpovim suđenjima, nepredviđeni događaji, kako strani tako i domaći, i strogost kampanje, svi mogu na lagan način preokrenuti ono što danas izgleda kao istina", rekao je Horwitt.

Prema anketi, 40 posto registriranih birača odobrava Bidenov učinak na poslu, dok 57 posto ne odobrava, što predstavlja najniži postotak odobravanja za Bidena (i najveći udio neodobravanja) u anketi otkako je postao predsjednik.

Još jedan nizak rezultat za predsjednika, samo 33 posto svih birača odobrava Bidenovo vođenje vanjske politike, što je pad od osam bodova u odnosu na septembar. To komparira sa 62 posto glasača, uključujući 30 posto demokrata, koji kažu da ne odobravaju predsjednikovo vođenje vanjske politike.

Samo 34 posto svih glasača odobrava Bidenovo postupanje u ratu Izraela i Hamasa, naspram 56 posto koji kažu da ne odobravaju.

Po stranci, samo polovina demokratskih glasača ili 51 posto kaže da odobrava Bidenovo vođenje rata, u usporedbi s većinom nezavisnih 59 posto i 69 posto republikanaca koji kažu da ne odobravaju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()