Bugarski novinar tvrdi: Vođa Wagnera završiti mrtav ili predvoditi još jedan puč protiv Moskve

Rekao je da su njegove sumnje potaknute činjenicom da je došlo do povećanja telefonskog prometa unutar visokog ruskog vojnog vrha, prema podacima koje je prikupio Bellingcat

14.08.2023. 07:58
  • Podijeli:
Tan2023-06-3014273106_3 jevgenij prigožin Russian Defense Ministry Press Service via AP-64a691cbda688.webp Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Christo Grozev, novinar vrlo cijenjenog istraživačkog lista Bellingcat, rekao je da nije iznenađen što se u junu dogodila kratkotrajna pobuna Jevgenija Prigožina te dodao da će vođa Wagnera završiti mrtav ili predvoditi još jedan puč protiv Moskve u roku od šest mjeseci.

"Rekao sam prošlog januara da će se Prigožin okrenuti protiv Putina u roku od šest mjeseci - i to je jednostavno stalo u moj vremenski okvir", rekao je za Financial Times.

Rekao je da su njegove sumnje potaknute činjenicom da je došlo do povećanja telefonskog prometa unutar visokog ruskog vojnog vrha, prema podacima koje je prikupio Bellingcat.

"Putin je izašao na TV i nazvao Prigožina izdajnikom. Svi znaju što rade s 'izdajnicima', a Putin to nije učinio. Želi ga vidjeti mrtvog. Ne može to još učiniti. Za šest mjeseci Prigožin će ili biti mrtav, ili će biti drugi državni udar. Ja sam agnostik između to dvoje, ali ne vidim da će se dogoditi od ovoga", kazao je Grozev.

Prigožin je vodio prekinutu Wagnerovu pobunu u pokušaju da svrgne ruske vojne vođe s kojima se mjesecima sukobljavao zbog rata u Ukrajini.

Međutim, pobunu, u kojoj su Wagnerove trupe preuzele vojnu bazu u južnoj Rusiji prije marša na Moskvu, Prigožin je iznenada obustavio.

Šef Wagnera pristao je otići u egzil u Bjelorusiju s mnogim svojim borcima prema dogovoru koji je dogovorio bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko.

Aspekti ovog dogovora vjerovatno će se sada urušiti, objavio je američki think tank Institut za proučavanje rata (ISW) u ažuriranom izdanju u srijedu. Think tank je rekao da Putin "nije uspio odlučno riješiti" pitanja koja su iznijeli Prigožin i Wagner nakon pobune.

Kruže glasine da stotine vojnika Wagnera napuštaju Bjelorusiju kako bi se vratili u Rusiju te da su spremni za "aktivaciju" krajem augusta, rekao je ISW pozivajući se na izvore povezane s Wagnerom.

Ruski insajderski izvor i izvor povezan s Wagnerom nagađali su da bi to moglo biti zato što je Lukašenko odbio finansirati Wagnera jer je očekivao da će Rusija biti odgovorna za njih. Think tank je primijetio da je valjanost ovih tvrdnji u ovom trenutku nejasna i ostaje za vidjeti kako će Wagnerova grupa postupiti i kako bi Putin mogao odgovoriti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()