Britanci: Sve članice NATO-a trebale bi povećati potrošnju za odbranu na 2,5 posto BDP-a

Sunak je u utorak izjavio da je u potpunosti podržao planove za povećanje potrošnje za odbranu na 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda do 2030. godine

24.04.2024. 18:49
  • Podijeli:
nato reuters-65b17a05c9d81.webp Foto: Reuters

Britanski ministar odbrane Grant Shapps rekao je u srijedu da bi sve članice NATO-a trebale povećati svoje izdatke za odbranu na 2,5 posto svog BDP-a, prenosi Anadolu.

"Mislimo da bi to trebalo biti 2,5 posto, Mislimo da bi u opasnijem svijetu to imalo smisla", rekao je Shapps za britanski "Sky News".

Napomenuo je da će britanski premijer Rishi Sunak to iznijeti na predstojećem samitu NATO-a u Washington DC-ju ovog ljeta.

Sunak je u utorak izjavio da je u potpunosti podržao planove za povećanje potrošnje za odbranu na 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda do 2030. godine.

"Nacionalna sigurnost je naša prva dužnost. Opasnost koju oni predstavljaju nije nova, ali njihova saradnja i pokušaji preoblikovanja svjetskog poretka zahtijevaju snažan odgovor", rekao je Sunak, govoreći o "rastućim prijetnjama iz Rusije, Irana, Sjeverne Koreje i Kine".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()