Borrell: Civili u Gazi moraju biti zaštićeni

Najmanje 112 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, čime je broj ubijenih od početka napada 7. oktobra povećan na 23.469

11.01.2024. 18:12
  • Podijeli:
josep borrell reuters-654259922e916.webp Foto: Reuters

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je u četvrtak da su izjave predstavnika izraelske vlade o onemogućavanju života civila u Gazi uznemirujuće i opasne, javlja Anadolija.

"Civili u Gazi moraju biti zaštićeni. Izjave o prisilnom raseljavanju su potpuno neprihvatljive", napisao je Borrell na društvenoj mreži X.

Najmanje 112 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, čime je broj ubijenih od početka napada 7. oktobra povećan na 23.469.

Iz Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze saopćeno je da su izraelske snage 97. dana brutalnih napada na tu blokiranu enklavu počinile još deset masakra u kojima je ubijeno 112, a ranjene su 194 osobe.

U saopćenju se navodi da je od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ranjeno ukupno 59.604 Palestinaca i da se sve ove brojke odnose isključivo na tijela i ranjenike koji su evidentirani u bolnicama.

Također se navodi da 70 posto ubijenih čine djeca i žene.

Izrael nastavlja ciljati i na zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze, a iz resornog Ministarstva te palestinske enklave navode da je do sada ubijeno najmanje 337 doktora i zdravstvenih radnika, a da ih je 99 zarobljeno.

Na meti izraelskih napada našlo se 150 zdravstvenih ustanova u Pojasu Gaze, uključujući i 30 bolnica i 53 zdravstvena centra koji više ne rade. Uništeno je 121 ambulantno vozilo.

Izraelski napadi uzrokovali su katastrofalnu humanitarnu krizu u Pojasu Gaze i doveli tamošnji zdravstveni sistem na rub ponora. Nedostatna hrana, čista voda, higijenske potrepštine i medikamenti donose i rizik od širenja zaraznih bolesti u centrima u kojima stotine hiljada raseljenih vode borbu za goli opstanak.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()