Bivši premijer Sudana: Građanski rat u mojoj zemlji bi bio noćna mora za cijeli svijet

Hamdok je bio premijer tokom krhke tranzicije ka civilnoj vlasti, ali je i on je u državnom udaru svrgnut sa vlasti

30.04.2023. 12:05
  • Podijeli:
Sudan Tanjug Ap Marwan Ali-644b866b8d60a.webp Foto: Tanjug/Ap/Marwan Ali

Bivši sudanski premijer Abdalla Hamdok je upozorio da bi građanski rat u Sudanu bio, kako je izjavio, noćna mora za cijeli svijet.

Ocijenio je da bi to bio jedan od najgorih građanskih ratova na svijetu ako se sada ne zaustave sukobi između vladinih snaga i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

"Ne daj Bože ako Sudan dođe do tačke građanskog rata. To će biti gore nego u Siriji, Jemenu i Libiji. Mislim da će to biti noćna mora za cijeli svijet", poručio je Hamdok koji je u januaru prošle godine podnio ostavku na premijersku poziciju.

Naglasio je da je riječ o besmislenom sukobu u kojem neće biti pobjednika. U Sudanu je od 15. aprila, kada je počeo ovaj sukob, ubijeno više od 500 ljudi. Procjena Ujedinjenih nacija je da je raseljeno 75.000 stanovnika.

Hamdok je bio premijer tokom krhke tranzicije ka civilnoj vlasti, ali je i on je u državnom udaru svrgnut sa vlasti. Potom se vratio na premijersku poziciju, a da bi u konačnici, u januaru prošle godine, podnio ostavku, piše list Guardian.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()