Bivši njemački kancelar: Godinama sam sarađivao s Putinom, mogu pomoći u pregovorima

Ruski napad na Ukrajinu opisao kao "fatalnu pogrešku", ali nije kritikovao Putina

28.03.2024. 20:20
  • Podijeli:
putin šreder profimedia-640107d4c2c6d.webp Foto: Profimedia

Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder ponovo je danas ponudio posredovanje u pregovorima između Rusije i Ukrajine, a službena Moskva odmah je pozdravila izjave bivšeg njemačkog kancelara.

„Dobri lični odnosi poput onih između Putina i Schroedera mogu pomoći pri rješavanju problema“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

On je rekao kako su ruski predsjednik Vladimir Putin i njemački kancelar Gerhard Schroeder u vrijeme dok je obnašao ovu funkciju, iznova pokazali da dobri privatni odnosi mogu biti od koristi.

„To je pomoglo u rješavanju najtežih pitanja i u postupnom poboljšanju bilateralnih odnosa“, rekao je Peskov.

Bivši kancelar iznova je, u razgovoru za njemačku agenciju Dpa, ponudio svoje posredovanje u eventualnim razgovorima između Moskve i Kijeva.

„Mi smo godinama razborito sarađivali. Možda to još može pomoći u pronalasku rješenja za pregovore“, rekao je Schroeder.

Schroeder je doduše ruski napad na Ukrajinu opisao kao „fatalnu pogrešku“, ali još uvijek odbija kritikovati Putina, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()