Bill Gates: AI će nam drastično promijeniti živote u sljedećih 5 godina

Predviđa da će umjetna inteligencija svima olakšati živote, pogotovo ljekarima koje će osloboditi papirologije

16.01.2024. 20:50
  • Podijeli:
bill-gates-reuters.jpg

Streloviti razvoj umjetne inteligencije (AI) izazvao je strah da će zbog nove tehnologije nestati milione radnih mjesta diljem svijeta. Međunarodni monetarni fond (MMF) ove je sedmice izvijestio da bi AI mogao utjecati na oko 40% radnih mjesta. Bill Gates s druge strane predviđa da će AI promijeniti naše živote u sljedećih pet godina u pozitivnom smislu te navodi kako je historija pokazala da sa svakom novom tehnologijom prvo dolazi strah, a zatim nove prilike.

"Kao što je bilo 1900., ljudi su se pitali što će raditi. A zapravo je došlo do stvaranja puno novih kategorija poslova. Sada nam je pono bolje nego kada su se svi bavili samo poljoprivredom. Ovo će biti isto takva situacija", rekao je Gates za CNN.

Gates predviđa da će umjetna inteligencija svima olakšati živote, pogotovo ljekarima koje će osloboditi papirologije. Budući da nema potrebe za "mnogo novog hardvera", Gates je rekao da ćemo pristupati AI putem mobitela ili računara s internetskom vezom.  

Navodi da je razvoj OpenAI-jevog ChatGPT-4 bio dramatičan jer on u suštini može čitati i pisati. "To je kao da imate ‘bijele ovratnike' koji će biti mentori, davati zdravstvene savjete, pomagati s pisanjem, pružati tehničku podršku. Bit će fantastično kada počnemo koristiti tu tehnologiju u obrazovnom ili medicinskom sektoru", smatra Gates.

Treba napomenuti da je Microsoft s OpenAI-jem sklopio partnerstvo vrijedno više milijardi dolara, a da je Gates i dalje jedan od najvećih dioničara Microsofta. MMF je u svom izvještaju imao puno manje optimističan stav i naveo da bi umjetna inteligencija mogla pogoršati nejednakost među ljudima.

Bogatstvo Gatesa se procjenjuje na 140 milijardi dolara, što ga čini četvrtom najbogatijom osobom na Zemlji. Da se nije obvezao dati skoro sav svoj novac, on bi vjerojatno i dalje bio najbogatija osoba na svijetu. Za CNN je rekao da se ne brine zbog gubitka bogatstva. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()