Bila Gatesa pitali, zašto koristi privatni avion dok se bori protiv klimatskih promjena?

Suosnivač kompanije Microsoft nije jedini bogataš kojem se spočitava korištenje privatnog aviona

11.02.2023. 09:45
  • Podijeli:
Bil Gejts_Bill Gates_Foto Reuters-63dd0ca91a518.webp Foto: Reuters

Multimilijarder Bill Gates je odgovorio na pitanje da li je licemjeran što insistira na borbi protiv klimatskih promjena, dok sam doprinosi klimatskim promjenama i korištenjem privatnog aviona.

Suosnivač kompanije Microsoft nije jedini bogataš kojem se spočitava korištenje privatnog aviona, dok sve ostale poziva na borbu protiv klimatskih promjena. Ovo je bilo jedno od pitanja velikog intervjua za BBC, a koji je realizovan u Keniji.

"Kupujem zlatni standard za finansiranje Climeworksa (švicarske kompanije specijalizirane za tehnologiju za apsorpciju ugljendioksida), što je daleko više od ugljičnog otiska moje porodice. Trošim milijarde dolara na klimatske inovacije. Dakle, da li trebam ostati kod kuće i ne doći u Keniju da bih naučio o poljoprivredi i malariji", poručio je.

Gates je ukazao da plaća, kako je izjavio, kompenzaciju za klimatske promjene, što podrazumijeva milijarde dolara kroz njegovu kompaniju Breakthrough Energy Group. S obzirom na to, ne misli da je dio problema, već da je dio rješenja. Ukazao je da investirao u tehnologiju za direktnu apsorpciju ugljendioksida (CO2) iz zraka.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()