Bidenova administracija duboko zabrinuta zbog pritvora američkog novinara

Bidenova administracija duboko zabrinuta zbog izvještaja da je novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich pritvoren u Rusiji zbog optužbi za špijunažu

30.03.2023. 20:56
  • Podijeli:
Bijela kuća_Anadolija-1667405735600.webp Foto: Agencija Anadolija

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre saopštila je danas da je Bidenova administracija duboko zabrinuta zbog izvještaja da je novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich pritvoren u Rusiji zbog optužbi za špijunažu.

"Sinoć su dužnosnici Bijele kuće i Državne komisija Sjedinjenih Američkih Država razgovarali sa kolegama iz Wall Street Journala. Uprava je kontaktirala i njegovu porodicu. Nadalje, Komisija je u direktnom kontaktu s ruskom vladom po ovom pitanju te aktivno radi na osiguravanju konzularne pomoći Gershkovichu", rekla je Jean-Pierre, prenosi CNN.

Ona je dodala da je neprihvatljivo da ruske vlasti na ovaj način tretiraju američke građane.

"Najoštrije osuđujemo pritvaranje Gershkovicha", poručila je i ponovila savjet državnog povjerenstva u kojem se državljanima SAD-a ne preporučava putovanje u Rusiju.

Podsjećamo, kako navode Rusi, novinar je "po uputama Sjedinjenih Američkih Država prikupio informacije o jednom od preduzeća ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koje predstavljaju državnu tajnu".

Prema članu o špijunaži (276 Krivičnog zakona Ruske Federacije), dopisniku WSJ prijeti kazna do 20 godina zatvora. On nije bio u kontaktu sa redakcijom od 29. marta, rekao je Jaroslav Širškov, stanovnik Jekaterinburga, koji mu je dao intervju.

List "Večernje Vedomosti" je objavio da su ljudi u civilu izveli muškarca sa džemperom na glavi iz restorana Bukowski Grill i uveli ga u minibus.

"Negdje u jedan ujutro poziv iz Londona. Gospodin po imenu Tomas me sa zaprepaštenjem obavještava da se Evan vratio u Jekaterinburg u srijedu i da je bez kontakta više od devet sati. Ostavio je moj telefon u kancelariji za slučaj da se nešto desi. I onda shvatim da smo Evan i ja ručali u restoranu Bukowski i ne samo moja kancelarija, već i kancelarija još jednog sagovornika sa kojima je Evan razgovarao je veoma blizu. Nije teško pretpostaviti da će u nepoznatom gradu osoba otići na poznata mjesta, zar ne?", rekao je Širškov na svom Telegram kanalu.

Urednik lista "It’s My City" Dmitrij Kolezev je istvijestio da je zaposlenik WSJ-a bio je zainteresiran za rad Wagner PMC-a. Gerškovič je otputovao u Jekaterinburg da piše o regrutovanju lokalnog stanovništva u plaćeničku kompaniju, kao i o odnosu stanovnika Jekaterinburga prema ratu u Ukrajini.

"Američki novinar otputovao je i u Nižnji Tagil, gdje se nalazi odbrambena tvornica Uralvagonzavod", rekao je za Meduzu zapadni novinar iz Moskve.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()