Biden: Usvajanje zakona o stranoj pomoći šalje poruku o američkom vodstvu u svijetu

Pozvao je Senat da što prije ove zakone usvoji i pošalje na njegov stol kako bi ih mogao potpisati da se može brzi poslati oružje i oprema u Ukrajinu

20.04.2024. 22:14
  • Podijeli:
joe biden reuters-65bbdf4a3e773.webp Foto: Reuters

Predsjednik Amerike, Joe Biden rekao je u saopćenju u subotu da usvajanje zakona o stranoj pomoći Predstavničkog doma šalje "jasnu poruku" o američkom vodstvu svijetu.

“Danas su članovi obje stranke u Predstavničkom domu glasali za unapređenje interesa naše nacionalne sigurnosti i slanje jasne poruke o moći američkog vodstva na svjetskoj sceni. U ovoj kritičnoj tački prekretnice, okupili su se da odgovore na poziv historije, donoseći hitno potrebne zakone o nacionalnoj bezbjednosti za koje sam se mjesecima borio da ih obezbjedim”, rekao je Biden.

Pozvao je Senat da što prije ove zakone usvoji i pošalje na njegov stol kako bi ih mogao potpisati da se može brzi poslati oružje i oprema u Ukrajinu.

Nakon više mjeseci političkih borbi Predstavnički dom Američkog kongresa je usvojio paket od 95 milijardi dolara koji predviđa oko 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, 26 milijardi za Izrael i oko 10 milijardi za područje Indo-Pacifika.

Usvojen je i zakon koji je doveo korak bliže zabrani Tik-Toka u SAD-u, ali i zabranjuje finansiranje UN agencije koja pomaže Palestince i palestinske izbjeglice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()