Biden tražio od američkog Kongresa da ‘bez odgode’ odobri prodaju F-16 Turskoj

Bijela kuća poslala je u srijedu pismo članovima Kongresa tražeći odobrenje prodaje zrakoplova F-16 i opreme za modernizaciju Turskoj, izjavila su Reutersu četiri izvora upoznata s pismom

25.01.2024. 09:40
  • Podijeli:
joe biden reuters-6521acfa4c94a.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden poslao je pismo čelnicima ključnih odbora Capitol Hilla u srijedu izvješćujući ih o svojoj nakani da počne službeni proces prodaje zrakoplova Lockheed Martin F-16 Turskoj kad Ankara dovrši proces pristupanja Švedske NATO-u, piše u četvrtak Reuters.

U pismu najvišim republikanskim i demokratskim zastupnicima odbora za vanjske poslove Senata i Zastupničkog doma, Biden je zatražio da se odobri prodaja “bez odgode”, rekao je američki dužnosnik.

Bijela kuća poslala je u srijedu pismo članovima Kongresa tražeći odobrenje prodaje zrakoplova F-16 i opreme za modernizaciju Turskoj, izjavila su Reutersu četiri izvora upoznata s pismom.

Turski parlament ratificirao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, uklanjajući veliku zapreku širenju zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odgode.

Odgoda Turske u odobravanju ratifikacije bila je glavna zapreka za dobivanje odobrenja Kongresa za sporazum o borbenim zrakoplovima. Zastupnici su rekli da čekaju odobrenje Turske za članstvo Švedske u NATO-u – uključujući potpis predsjednika Tayyipa Erdogana prije nego što odluče hoće li odobriti prodaju.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Američki State Department također je u srijedu pozvao Ankaru da službeno finalizira švedsku ratifikaciju NATO-a. Da bi to učinio, Erdogan treba potpisati zakon koji bi potom bio objavljen u turskom službenom listu. Dokument o pristupanju Švedske također treba poslati u Washington.

State Department je odbio dati točan vremenski raspored formalnog procesa obavješćivanja o prodaji F-16.

“Predsjednik Biden i (državni) tajnik (Antony) Blinken vrlo su jasno izrazili našu potporu modernizaciji turske flote F-16, koju smatramo ključnim ulaganjem u interoperabilnost NATO-a. Ali osim toga… jednostavno neću potvrditi ili požurivati predložene obrambene prodaje ili transfere dok se o njima službeno ne obavijesti Kongres”, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel na brifingu za novinare.

Turska je u oktobru 2021. zatražila kupnju lovaca Lockheed Martin F-16 i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih borbenih zrakoplova u iznosu od 20 milijardi dolara.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za ulazak u NATO nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Dok je Finska postala članicom saveza prošle godine, kandidaturu Švedske zaustavile su Turska i Mađarska.

Sve članice NATO-a trebaju odobriti zahtjeve zemalja koje se žele pridružiti savezu. Kada su Švedska i Finska zatražile da se priključe NATO-u, Turska se tome usprotivila zbog toga što, kako je rekla, dvije zemlje pružaju utočište militantima.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()