Biden: Srušit ćemo svaki balon koji prijeti Americi

Američki predsjednik izjavio da se neće izvinuti Kini

17.02.2023. 07:18
  • Podijeli:
joe_biden - reuters-63ef1c10051bc.webp Foto: Reuters

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da se neće izvinuti zbog rušenja kineskog balona i učinit će tako sa svim letećim objektima koji će prijetiti sigurnosti Sjedinjenih Država, no ne želi novi hladni rat, poručio je i najavio sastanak s kineskim predsjednikom.

"Ne želimo novi hladni rat", kazao je američki predsjednik, citira Reuters do danas najopširniju Bidenovu izjavu o rušenju kineskog balona za koji Amerikanci kažu da je bio špijunski, kao i rušenju tri neidentificirana leteća objekta koja su također srušili američki lovci.

"Ako neki leteći objekt prijeti sigurnosti Amerikanca, naredit ću da se sruši", rekao je Biden u izjavi koju je prenosila televizija, u prvom obraćanju javnosti o tim incidentima na nebu iznad Sjeverne Amerike.

Biden nije precizirao kada će razgovarati sa Xijem, no naglasio je da će Sjedinjene Države nastavati diplomatski razgovarati o tome s Kinom. "Očekujem da ću s predsjednikom Xijem temeljito to razjasniti, no neću se ispričavati zato što sam naredio rušenje balona", rekao je odgovarajući na pritužbe Pekinga.

Kina tvrdi da se radilo o civilnom balonu u naučne svrhe, zapravo o meteorološkom balonu, no Washington tvrdi da je to bio špijunski balon i da su stručnjaci pronašli ključnu elektroniku kao i velike dijelove strukture. Zbog afere špijunskog balona američki državni sekretar Antony Blinken otkazao je već dogovorenu posjetu Pekingu.

Američka obavještajna zajednica još pokušava doznati nešto više od tri neidentificirana leteća objekta od kojih je jedan srušen nad Aljaskom, drugi iznad Kanade, a treći je pao u jezero Huron.

"Ne znamo još tačno što su bila ta tri objekta, ali ništa za sada ne upućuje na to da su povezana s kineskim špijunskim programom balonima, ili da je riječ o letjelicama za izviđanje iz bilo koje druge zemlje", rekao je Biden. Kazao je i da su ti objekti mogli biti primijećeni upravo zbog pojačanog radarskog nadzora nakon rušenja kineskog balona.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()