Bezos i Gates investiraju u rudarski biznis

Podržavaoci Breakthrough Energy su Rej Dalio iz Bridgewater Associates, Ričard Branson iz Virgin Group, Jack Ma iz Alibabe i Džef Bezos iz Amazona

07.03.2024. 12:11
  • Podijeli:
bill-gates-reuters.jpg

KoBold Metals, rudarska kompanija koju podržavaju milijarderi, uključujući Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, optimističan je u pogledu potencijala otkrivanja nekih od najtraženijih energetskih tranzicionih metala.

Ova vijest dolazi ubrzo nakon što je kompanija za istraživanje metala iz Silicijumske doline objavila rijetko otkriće ogromnog nalazišta bakra u Zambiji.

Džoš Goldman, predsjednik kompanije KoBold Metals, rekao je za CNBC da su investitori kompanije oduševljeni otkrićem, posebno u vrijeme kada se rudarska industrija bori da održi korak sa energetskom tranzicijom koja zahtijeva mnogo metala.

– Oni su oduševljeni ovom viješću, jer smo to i namjeravali da uradimo. Svrha kompanije je da otkrije, pronađe i razvije mineralne resurse koji su nam potrebni za energetsku tranziciju – rekao je Goldman putem video konferencije.

– Ovo je prva velika pobjeda za kompaniju i jedno je od najneobičnijih rudnih tijela na svijetu – dodao je on, prenosi SEEbiz.

KoBold Metals kaže da koristi vještačku inteligenciju za kreiranje “mape blaga” koja će pomoći u pronalaženju novih nalazišta materijala kao što su bakar, litijum, kobalt i nikl. Kompanija trenutno ima više od 60 projekata u fazi istraživanja u nekoliko zemalja.

Poenta kompanije je da bude serijski uspješna u istraživanju – kako da poboljša ukupni uspjeh istraživanja, tako i da smanji kapitalni intenzitet otkrića.

Investitori startapa uključuju američku firmu rizičnog kapitala Andreessen Horovitz, norveškog energetskog giganta Equinor, najveću svjetsku rudarsku grupu BHP i Breakthrough Energy, klimatski i tehnološki fond koji je osnovao Bil Gjets 2015. godine.

Podržavaoci Breakthrough Energy su Rej Dalio iz Bridgewater Associates, Ričard Branson iz Virgin Group, Jack Ma iz Alibabe i Džef Bezos iz Amazona.

KoBold Metals se sada fokusira na razvoj svog projekta Mingomba u Zambiji, za koji očekuje da će početi da proizvodi bakar u roku od 10 godina, i otkrivanje sledećeg izvora kritičnih minerala, navodi Goldman.

– Bakarni pojas Centralne Afrike je dio svijeta gdje možete pronaći stvari ovog izuzetnog kvaliteta. I zato smo ovdje. Geologija je izvanredna – rekao je.

– Ne samo da do sada nije bilo takvih depozita, radi se o tome da ima još toga da se nađe. Evo Mingombe – a gdje je onda sledeća Mingomba posle ovoga? Ovo je dio svijeta gdje možemo pronaći resurse ovog obima i kvaliteta, a Zambija pruža operativno okruženje koje je zaista izvanredno – dodao je on.

Bakar je veoma tražen za njegovu upotrebu u infrastrukturi obnovljive energije, sistemima za skladištenje energije i električnim vozilima. Zambija je drugi najveći proizvođač bakra u Africi posle Demokratske Republike Kongo.

KoBold Metals je saopštio da većina trenutno iskopanog bakra ima sadržaj rude od oko 0,6%, dok njegovo ležište Mingomba ima sadržaj bakra više od 5%.

– To znači da morate da kopate mnogo manje kamena da biste dobili istu količinu bakra – rekao je Goldman.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()