Berlin šalje fregatu u Adenski zaliv?

Situacija u Crvenom i Adenskom moru i dalje je napeta nakon odluke Londona i Vašingtona da pokrenu vojnu operaciju kao odgovor na postupke Huta iz Jemena

13.01.2024. 22:14
  • Podijeli:
crveno more reuters-65999ef98caae.webp Foto: Reuters

Njemačka planira da početkom narednog mjeseca pošalje fregatu "Hesen" u Adenski zaliv, piše njemački dnevnik "Di Velt".

Njemački vojni brod klase "Zahsen" opremljen je sa izviđačkim radarom koji može da otkrije protivazdušne projektile i borbene helikoptere do 1.000 meta.

Brod je, takođe, naoružan protivbrodskim projektilima "Harpun" i torpedima.

Prema pisanju lista, vojni brod bi trebao da napusti njemačku obalu 1. februara i da krene ka Crvenom moru te se očekuje da će to učiniti kao dio nove pomorske misije EU u toj oblasti.

Situacija u Crvenom i Adenskom moru i dalje je napeta nakon odluke Londona i Vašingtona da pokrenu vojnu operaciju kao odgovor na postupke Huta iz Jemena.

Huti su iskazali solidarnost sa Palestincima u sukobu između palestinske islamističke organizacije Hamas i Izraela u Pojasu Gaze, te poručili da će meta njihovih napada biti trgovinski brodovi koji prolaze kroz Adenski zaliv sve dok Izrael ne obustavu rat protiv Hamasa.

Berlin je podržao vojnu akciju Vašingtona i Londona navodeći da je u skladu sa Poveljom UN.

"Di Velt" piše da Njemačka i Francuska žele da EU proširi svoju pomorsku misiju u Ormuskom moreuzu kako bi pokrila i Adenski zaliv.

"Brodovi evropskog bloka prvenstveno treba da nadziru situaciju u oblasti i da prate civilne brodove koji prolaze kroz zaliv. Sada će, takođe biti ovlašteni i da upotrijebe vojnu silu kako bi obarali projektile i dronove koje ispale Huti. Nova misija bi trebala da bude odobrena na sastanku šefova evropskih diplomatija 19. februara i da bude i zvanično pokrenuta do kraja mjeseca", dodaje list.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()