Belgija suspendirala licence fabrike koja je izvozila barut u Izrael

Flamanski list "De Morgen" objavio je 25. januara da je PB Clermont poslao 16 tona baruta u Izrael u novembru 2023. godine.

07.02.2024. 14:32
  • Podijeli:
belgija_azil_anadolija 1-643d2c7059313.webp Foto: Anadolija

Belgija je privremeno suspendirala dozvole fabrici baruta PB Clermont koja izvozi barut u Izrael, javlja Anadolu.

Sylvain Jonckheere, glasnogovornik vlade Valonije, rekao je za AA da su licence izdane 2023. godine fabrici baruta PB Clermont, u gradu Liegeu, s rokom važenja od 18 mjeseci, suspendirane na neodređeno vrijeme.

Jonckheere je također podijelio pismo u kojem je valonski premijer Elio di Rupo objavio svoju odluku o tom pitanju.

Prema pismu, Valonija od 2009. nije izvozila nikakvu opremu koja bi ojačala izraelske vojne sposobnosti.

Barut proizveden u pomenutoj fabrici ne šalje se za potrebe izraelske vojske, već za ponovni izvoz proizvedene municije u zemlje Europske unije (EU), uključujući Belgiju i SAD.

U pismo su uključene sljedeće izjave premijera di Rupa:

"Međutim, zbog odluke Međunarodnog suda pravde od 27. januara i neprihvatljivog pogoršanja humanitarne situacije u Pojasu Gaze, trenutno važeće dozvole su suspendirane."

Flamanski list "De Morgen" objavio je 25. januara da je PB Clermont poslao 16 tona baruta u Izrael u novembru 2023. godine.

U tekstu su podijeleni detalji da je brod izraelske kompanije Zim isplovio iz luke Antwerpen i isporučio teret u luku Ashdod u blizini Gaze. Incident je izazvao kritike valonske vlade.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()