Barcelona prekinula odnose sa Izraelom

Ovo nije prvi put da Barcelona prekida veze sa Izraelom. U februaru 2023. godine, tadašnja gradonačelnica Ada Colau suspendovala je odnose grada sa Izraelom i sporazum o bratimljenu s Tel Avivom

24.11.2023. 17:35
  • Podijeli:
barcelona_izrael_anadolija -6560cf4073b5a.webp Foto: Anadolija

Gradsko vijeće Barcelone u petak je usvojilo deklaraciju kojom se obustavljaju odnosi s Izraelom dok ne dođe do trajnog primirja u Gazi i dok ta zemlja ne bude "poštovala osnovna prava palestinskog naroda", prenosi Anadolija.

Ovo nije prvi put da Barcelona prekida veze sa Izraelom. U februaru 2023. godine, tadašnja gradonačelnica Ada Colau suspendovala je odnose grada sa Izraelom i sporazum o bratimljenu s Tel Avivom.

Međutim, tokom izbora ovog ljeta, Colau je izgubila poziciju gradonačelnice od socijalističkog kandidata Jaumea Collbonija, koji je u septembru obnovio diplomatske veze sa Izraelom i sporazum s Tel Avivom.

Deklaraciju u petak iznijela je Colauina krajnje ljevičarska stranka Barcelona en Comun, a podržala ju je Collbonijeva Socijalistička partija, kao i ljevičarska separatistička stranka ERC.

Deklaracijom se osuđuju svi napadi na civilno stanovništvo, kako Hamasa tako i Izraela, kao i "svako kolektivno kažnjavanje, prisilno raseljavanje, sistematsko uništavanje domova i civilne infrastrukture, kao i blokada struje, vode, hrane i medicinskih potrepština za stanovništvo Pojasa Gaze.”

Kako se navodi, glavne prepreke dugotrajnom miru su "okupacija i kolonizacija palestinskih teritorija" i "uskraćivanje prava" ljudima.

Drugi visokopozicionirani političari, uključujući bivšeg ministra i sadašnjeg poslanika Ionea Belara, pozvali su Španiju da također prekine veze s vladom Benjamina Netanyahua.

To, međutim, nije stav Vlade. Naprotiv, španski premijer Pedro Sanchez otputovao je u četvrtak u Izrael i Palestinu kako bi se sastao sa tamošnjim kolegama.

Tamo je iznio kritike na račun izraelskog odgovora na napade Hamasa 7. oktobra, nazivajući situaciju u Gazi "humanitarnom katastrofom", pozivajući Izrael da "poštuje živote civila po svaku cijenu" te rekavši da je broj smrtnih slučajeva civila neprihvatljiv.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()