Barbados odlučio priznati državu Palestinu uz poruku da su dugo vremena pravili grešku

Sve veća podrška

20.04.2024. 17:24
  • Podijeli:
irska palestina reuters-65466066cf167.webp Foto: Reuters

Barbados je u petak nagovijestio da namjerava priznati Palestinu kao državu. Ovo je saopćio ministar vanjskih poslova Kerrie Symmonds na brifingu u sjedištu ministarstva.

Symmonds je rekao da su razgovori o priznanju palestinske države počeli samo mjesec dana prije početka rata između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.

“Barbados je u Ujedinjenim nacijama uvijek tvrdio da bi trebalo postojati rješenje o dvije države koje seže još od 1967. godine ili otprilike. Ironično, uprkos tome što smo rekli svijetu da bismo željeli vidjeti rješenje s dvije države, sam Barbados nikada nije priznao državu Palestinu. Dakle, postoji nekonzistentnost i nedosljednost jer kako možemo reći da želimo rješenje s dvije države ako ne priznajemo Palestinu kao državu?”, kazao je Symmonds.

Symmonds je rekao da je dokument koji opisuje tu mjeru sada pred kabinetom u pokušaju da ispravi "grešku koju smo pravili godinama".

Najava je uslijedila mjesec dana nakon što je lokalna propalestinska grupa za kampanju, Karibi protiv aparthejda u Palestini (CAAP), pozvala vladu da preispita odnose s Izraelom i prizna Palestinu kao državu.

To je također došlo nakon što su Sjedinjene Države efektivno blokirale Ujedinjene nacije da priznaju palestinsku državu tako što su stavile veto u Vijeću sigurnosti kako bi Palestincima uskratile punopravno članstvo u svjetskom tijelu.

U februaru su izraelski zastupnici podržali odbacivanje premijera Benjamina Netanyahua bilo kakvog "jednostranog" priznanja palestinske države usred rastućih poziva na oživljavanje pregovora o palestinskoj državnosti.

Symmonds je rekao da je ministarstvo vanjskih poslova službeno kontaktiralo Palestinske vlasti kako bi signaliziralo namjeru Barbadosa o formalnom priznanju, otkrivajući da su "imali te razgovore s Palestinom u septembru prošle godine prije ove erupcije poteškoća između Izraela i Hamasa i Gaze, pa je to prethodilo tom događaju”.

Ministarstvo vanjskih poslova i iseljenika Palestinepozdravilo je odluku Republike Barbados da prizna Državu Palestinu na granicama od 4. juna 1967. godine sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Ministarstvo vanjskih poslova je u saopćenju navelo da ovaj korak odražava želju Barbadosa da podrži palestinski narod i njegova neotuđiva i legitimna prava na svojoj zemlji.

Ministarstvo smatra da odluka Barbadosa dolazi kao doprinos zemalja koje vjeruju u rješenje dvije države kao opciju koja predstavlja međunarodnu volju i legitimitet da se ovo rješenje spase, koje se sistematski uništava kao rezultat ubrzane izraelske politike i planova, posebno kroz nastavak genocidnog rata u pojasu Gaze i širenje kolonijalizma.

Nadalje, pozvalo je sve zemlje koje još nisu priznale Državu Palestinu da preduzmu ovaj korak što je prije moguće kako bi potvrdile odlučnost međunarodne zajednice u cilju okončanja patnje palestinskog naroda.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()