Australija, Kanada i Novi Zeland pozivaju na napore za održivo primirje u Gazi

Sve veća zabrinutost širom svijeta zbog humanitarne krize i rizika za Palestince

12.12.2023. 23:22
  • Podijeli:
gaza reuters-656f4fd5a5a13.webp Foto: Reuters

Australija, Kanada i Novi Zeland pozvali su u utorak na međunarodne napore za "održivo primirje" u sukobu u Pojasu Gaze i izrazili zabrinutost zbog sve manje bezbjednih prostora za civile u palestinskoj enklavi tokom izraelskih napada, javlja Anadolu.

Premijeri tri zemlje izrazili su duboku zabrinutost zbog razmjera humanitarne krize u Gazi i tekućih rizika za sve Palestince.

"Nedavna pauza u neprijateljstvima omogućila je oslobađanje više od 100 talaca i podržala povećanje humanitarnog pristupa pogođenim civilima", saopštili su lideri i dodali:

"Želimo da se ova pauza nastavi i podržimo hitne međunarodne napore ka održivom prekidu vatre. Ovo ne može biti jednostrano."

Tražili su povećan i održiv, siguran i nesmetan humanitarni pristup.

"Cijena poraza Hamasa ne može biti stalna patnja svih palestinskih civila", naveli su premijeri Australije, Kanade i Novog Zelanda.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon napada Hamasa na izraelske pogranične gradove 7. oktobra.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima na Pojas Gaze od tada je 18.412, dok je 50.100 osoba povrijeđeno.

Prema zvaničnim podacima broj poginulih Izraelaca iznosi oko 1.200.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()