Atentat na kandidata za predsjednika Ekvadora: Ubijen Fernando Villavicencio

I ranije dobijao prijetnje

10.08.2023. 07:09
  • Podijeli:
Villavicencio ekvador reuters-64d470a4d5dfe.webp Foto: Reuters

Kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Villavicencio, ubijen je u atentatu koji se desio na predizbornom mitingu u Kitu u srijedu.

Villavicencio je bio narodni poslanik u skupštini, a ubijen je kad je ulazio u automobil kojim je trebalo da se udalji sa mjesta održavanja mitinga, prenosi BBC.

Član njegovog izbornog štaba rekao je lokalnim medijima da je "Villavicencio ulazio u auto, kad mu je prišao napadač koji mu je pucao u glavu".

Aktuelni predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso rekao je da "ovaj zločin neće proći bez kazne".

Svedoci tvrde da je Villavicencio (59) upucan tri puta. Osumnjičeni za atentat je također ranjen u pucnjavi koja je uslijedila, i on je kasnije umro od povreda koje je zadobio.

Prvi krug predsjedničkih izbora u Ekvadoru treba da se održi 20. avgusta.

Predsjednik Lasso, koji se neće kandidovati, rekao je da je "šokiran" ubistvom, i dodao da je "organizovani kriminal mnogo napredovao, ali će se puna težina zakona sručiti na njega".

Nedavni porast nasilnih zločina, čiji pokretač je sve veće prisustvo narko-kartela u Ekvadoru, je centralna tema u ovogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Predsjednik Lasso je prošlog mjeseca proglasio vanredno stanje i policijski satu tri provincije, poslije ubistava povezanih sa organizovanim kriminalom.

Kampanja Villavicencia je, osim sigurnosti građana, bila koncentrisana na borbu protiv korupcije, čime se bavio i kao novinar, ali i borbom za smanjenje uništenja okruženja.

Štab Villavicencia je prošle sedmice objavio da su on i članovi tima dobili prijetnje od vođe bande povezane sa krijumčarenjem droge.

Villavicencio je bio jedan od 8 kandidata u prvom krugu izbora, ali nije bio vodeći, po istraživanjima javnog mnenja.

U julu je u Ekvadoru ubijen Agustin Intrijago, gradonačelnik grada Manta, a u februaru Omar Menendez, kandidat za gradonačelnika grada Puerto Lopez.

Drugi predsjednički kandidati su izjavili saučešće porodici Villavicencio.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()