AstraZeneca povlači svoje vakcine protiv koronavirusa sa tržišta širom svijeta

Obustavlja proizvodnju

08.05.2024. 07:10
  • Podijeli:
covid-19-astrazeneca-shutterstock.jpg Foto: Shutterstock

AstraZeneca saopćila je da je pokrenula povlačenje svoje vakcine protiv COVID-19 širom svijeta zbog "viška dostupnih ažuriranih vakcina" od pandemije.

Kompanija je također saopćila da će nastaviti sa povlačenjem dozvole za stavljanje vakcine Vaxzevria u promet u Evropi, prenosi Reuters.

"Kako su od tada razvijene višestruke varijante vakcina protiv COVID-19, postoji višak dostupnih ažuriranih vakcina", rekli su iz kompanije, dodajući da je to dovelo do pada potražnje za Vaxzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje.

Prema pisanju medija, ovaj proizvođač lijekova je ranije priznao u sudskim dokumentima da vakcina izaziva nuspojave kao što su krvni ugrušci i nizak broj trombocita u krvi.

Zahtjev firme za povlačenje vakcine podnijet je 5. marta, a stupio je na snagu 7. maja, prenosi Reuters.

AstraZeneca počela je da se kreće u proizvodnju vakcina protiv respiratornog sincicijalnog virusa i lijekova za gojaznost kroz nekoliko poslova prošle godine nakon usporavanja rasta zbog pada prodaje lijekova protiv COVID-19.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()