Arapske države razvile plan za kraj rata u Gazi i međunarodno priznanje Palestine

Inicijativa dolazi u trenutku kada se Izrael suočava s rastućim međunarodnim pritiskom da prekine svoju ofenzivu u opkoljenoj Gazi

18.01.2024. 20:57
  • Podijeli:
bliski-istok-pixabay.jpg

Arapske države rade na inicijativi za osiguranje prekida vatre i oslobađanja talaca u Gazi kao dio šireg plana koji bi Izraelu mogao ponuditi normalizaciju odnosa ako pristane na "nepovratne" korake prema stvaranju palestinske države, piše Financial Times.

Visoki arapski dužnosnik rekao je da se nadaju predstaviti plan , koji bi mogao uključivati nagradu da Saudijska Arabija formalizira veze s Izraelom, u roku od nekoliko sedmica u nastojanju da se okonča rat Izraela i Hamasa i spriječi izbijanje šireg sukoba na Bliskom istoku.

Arapski dužnosnici razgovarali su o planu s američkom i evropskom vladama. To bi uključivalo pristanak zapadnih zemalja da službeno priznaju palestinsku državu ili podršku da Palestinci dobiju punopravno članstvo u UN-u.

"Pravo pitanje je da trebate nadu za Palestince, to ne mogu biti samo ekonomske koristi ili uklanjanje simbola okupacije", rekao je visoki dužnosnik.

Inicijativa dolazi u trenutku kada se Izrael suočava s rastućim međunarodnim pritiskom da prekine svoju ofenzivu u opkoljenoj Gazi, dok SAD pojačavaju diplomatske napore da spriječe širi požar i zalažu se za dugoročnije rješenje dugotrajnog izraelsko-palestinskog sukoba.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman, vođa nacije, želio je normalizirati veze s Izraelom dok pokreće ambiciozan program za razvoj konzervativnog kraljevstva u središte finansija, trgovine i turizma. Sada, poput drugih arapskih država, Rijad je zabrinut zbog rizika da rat Izraela i Hamasa izazove regionalni požar koji se prelijeva preko granica, kao i zbog opasnosti da razaranje u Gazi radikalizira novu generaciju mladih Arapa.

Saudijsko vodstvo izrazilo je bijes zbog izraelske ofanzive u Gazi, u kojoj je ubijeno više od 24.000 ljudi, povećala opasnost od gladi u pojasu i smanjila dijelove enklave na pustoš posutu ruševinama. Više puta se pridružila pozivima za trenutni prekid vatre u Gazi.

Blinken je u srijedu rekao da je na Izraelu da "zgrabi priliku za koju vjerujemo da postoji", rekavši da je kriza "tačka prekretnice" za Bliski istok koja zahtijeva teške odluke.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()