April je bio najtopliji ikad izmjeren, nastavljen 11-mjesečni niz

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena

08.05.2024. 15:07
  • Podijeli:
Tan2023-11-1818032032_7 brazil vrućina AP PhotoSilvia Izquierdo-655c6113ade03.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Silvia Izquierdo

April iza nas bio je najtopliji ikada izmjeren, čime se produžio 11-mjesečni niz jer je u svakom od njih oboren temperaturni rekord, obavijestila je danas služba EU-a za praćenje klimatskih promjena.

Svaki mjesec od juna 2023. bio je najtopliji na planetu ikada izmjeren i zabilježen, piše u mjesečnom pregledu Službe za klimatske promjene Kopernik (C3S).

Uključujući april, prosječna globalna temperatura je bila najviša u 12-mjesečnom razdoblju ikada, 1,61 stepen Celzija iznad prosječne temperature u predindustrijskom razdoblju od 1850. do 1900.

Neki od ekstrema, uključujući rekordne temperature površine mora nekoliko mjeseci u nizu, navele su naučnike da istraže je li ljudska aktivnost izazvala prekretnicu u klimatskom sistemu, odnosno svjedočimo li značajnoj promjeni klimatskog sistema.

Emisije stakleničkih plinova od izgaranja fosilnih goriva glavni su uzrok klimatskih promjena. Posljednjih mjeseci, prirodni fenomen El Nino, koji zagrijava površinske vode u istočnom Tihom oceanu, također je povisio temperature.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()