Antony Blinken tvrdi da je Izrael spreman na velike kompromise: Žele dogovor, sada je sve na Hamasu

Rekao je da će dogovor, ukoliko bude postignut, dovesti do trenutnog prekida vatre i povratka zarobljenika kućama

02.05.2024. 18:09
  • Podijeli:
blinken (2)-662f7c32a1861.webp Foto: Evelyn Hockstein/Pool Photo via

Američki državni sekretar Antony Blinken kaže za NBC da je jasno da je Izrael spreman na velike kompromise kako bi se postigao dogovor o primirju s Hamasom te da je odgovornost da se to ostvari sada na Hamasu.

Rekao je da će dogovor, ukoliko bude postignut, dovesti do trenutnog prekida vatre i povratka zarobljenika kućama.

"Najbitnije je vidjeti u danima koji su pred nama kakav je odgovor Hamasa na vrlo snažan prijedlog koji je na stolu", kaže.

Stava je da se na stolu nalazi dobar prijedlog koji bi rezultirao trenutnim prekidom vatre.

Upitan koje korake će SAD poduzeti ako Izrael započne operaciju umjesto da postigne dogovor s Hamasom, Blinken kaže da ne želi razgovarati o tome šta bi se moglo dogoditi.

"Fokusirani smo na to da vidimo može li se ovaj dogovor dogoditi. A vidjet ćemo šta će Hamas uraditi. Na njima je", zaključuje Blinken.

Također nije želio direktno komentarisati potencijalnu izraelsku vojnu operaciju na Rafah.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()