Analiza: Četiri razloga zašto bi Trump mogao pobijediti na američkim izborima

Bidenova Bijela kuća tvrdi da je ekonomija u dobrom stanju, da je nezaposlenost na skoro historijski najnižih 3,9% sa 6,3% kada je Trump napustio funkciju. Međutim, veliki dio javnosti, uključujući mnoge manjine i mlade glasače, vjeruje suprotno

14.12.2023. 19:22
  • Podijeli:
Donald Tramp_Trump_Foto Reuters-64cd5e91acf92.webp Foto: Reuters

Dva puta je smijenjen, pokušao je osujetiti miran prenos vlasti nakon poraza na predsjedničkim izborima 2020., suočava se s brojnim optužbama u više krivičnih predmeta, a njegovi kritičari upozoravaju da planira da vlada kao autokrata. 

Ipak, Donald Tramp bi se mogao vratiti u Bijelu kuću, navodi Reuters.

Trump je u vodstvu za republikansku predsjedničku nominaciju za gotovo 50 postotnih poena u odnosu na njegove rivale u istraživanjima javnog mnjenja, što je izvanredan povratak za jednog predsjednika koji je prije tri godine djelovao poraženo i poniženo.

U analizi Reutersa se navode četiri razloga zašto bi Trump mogao pobijediti na izborima u novembru 2024. protiv aktuelnog demokrata Joea Bidena.

Nezadovoljni glasači

Bidenova Bijela kuća tvrdi da je ekonomija u dobrom stanju, da je nezaposlenost na skoro historijski najnižih 3,9% sa 6,3% kada je Trump napustio funkciju, a inflacija se spustila sa vrha od preko 9% u junu 2022. na 3,2% u oktobru.

Međutim, veliki dio javnosti, uključujući mnoge manjine i mlade glasače, vjeruje suprotno. Oni ukazuju na to da plate ne idu u korak sa troškovima osnovnih dobara i usluga kao što su namirnice, automobili, kuće, briga o djeci i starijima.

Kada Biden govori o ekonomiji, Amerikanci razmišljaju o pristupačnosti, a ne o ekonomskim pokazateljima. Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da glasači s velikom razlikom gledaju na republikance kao na bolje gospodare ekonomije, iako je Trump ponudio samo nejasne prijedloge.

Strahovi

Birači su uznemireni iz razloga koji sežu daleko izvan ekonomije. Trump govori o zabrinutostima, stvarnim ili ne, koje imaju mnogi bijeli Amerikanci u zemlji koja postaje sve više raznolika i kulturno progresivnija.

“Postoji i sveprisutan osjećaj gubljenja terena, da kamen temeljac američkog života, vlasništvo nad kućom, pristojna plata koja ide u korak sa inflacijom, fakultetsko obrazovanje – mnogima postaje sve više nedostižno”, piše Reuters.

Ankete pokazuju da su glasači zabrinuti zbog kriminala i zbog protoka migranata koji ilegalno prelaze granicu između SAD-a i Meksika.

Trump je vješt u kanalisanju i pakovanju tih strahova, dok se i dalje predstavlja kao neko ko dolazi izvan američkog političkog sistema. Kako navodi Reuters, on izjavljuje da je zemlja u haosu, a zatim se nudi kao spasilac.

Mnogi birači smatraju da Trump ne bi trebao biti diskvalifikovan zbog svojih postupaka
Dok ga kritičari unutar njegove stranke, Demokratske stranke i mediji smatraju nepodobnim za funkciju, milioni birača se ne slažu s tim stavom.

Umjesto toga, mnogi od njegovih pristalica postali su uvjereni da je Trump žrtva političkog lova na vještice. Najmanje polovina republikanaca koje je anketirao Reuters/Ipsos ranije ove godine reklo je da ne bi imali problema da glasaju za Trumpa čak i da je osuđen za zločin.

Trump također može ukazati na svoje četiri godine na vlasti i tvrditi da je mašinerija vlade uglavnom funkcionirala, iako ponekad haotično, uprkos strahovima da on ne može vladati i da najgore optužbe o njemu, poput one da je sarađivao s Rusijom, nikada nisu dokazane.

Biden bi mogao biti okrivljen za sve

Trump također može iskoristiti prednost Bijele kuće koja do sada nije bila u stanju uvjeriti veći dio javnosti da je Bidenova politika otvaranja novih radnih mjesta kroz velika državna ulaganja u infrastrukturu, čistu energiju i proizvodnju čipova promijenila njihove živote .

Biden je također bio opterećen s nekoliko stranih ratova koji su podijelili Amerikance. Trumpova neintervencionistička poruka “Amerika na prvom mjestu” mogla bi odjeknuti među glasačima koji se plaše daljeg angažmana SAD-a u Ukrajini ili Izraelu, dok Biden održava tradicionalniju, intervencionističku američku vanjsku politiku.

Ništa od ovoga, naravno, ne znači da će Trump sigurno pobijediti na izborima.

On je i dalje veoma nepopularan u mnogim dijelovima zemlje i među mnogim demografskim grupama, a ako bude izabran za kandidata svoje stranke, to bi moglo izazvati veliku izlaznost u korist demokrata da mu se suprotstave.

Njegova zapaljiva retorika, uključujući prijetnje da će se osvetiti političkim neprijateljima koje proziva kao “štetočine”, također bi mogla biti neprihvatljiva za umjerenije republikance i nezavisne glasače, koji će mu trebati da pobijedi Bidena.

Demokrate su također uspješno vodile kampanju kao branioci prava na abortus kako bi pobijedili republikance širom zemlje na nizu izbora i ponovo će to pitanje učiniti centralnim u svojoj kampanji 2024. godine.

Ali u ovom trenutku, 11 mjeseci od dana izbora, Trump ima veće šanse da se vrati u Bijelu kuću nego u bilo kom trenutku otkako je napustio funkciju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()