Analitičari dali procjene: Rusija nema snage da zauzme drugi najveći ukrajinski grad

Nova bitka za Harkov?

29.04.2024. 17:45
  • Podijeli:
ukrajina harkov reuters-63df7073da23a.webp Foto: Reuters

Američki institut za proučavanje rata (ISW) procijenio je da ruskoj vojsci nedostaje snage da zauzme drugi najveći grad u Ukrajini Harkov, koji se u posljednjim sedmicama našao pod zračnim udarima.

Vrhovni komandant ukrajinskih oružanih snaga, general pukovnik Oleksandr Sirski, rekao je da prijetnja invazije uzrokuje da Ukrajina izdvaja dodatne resurse za odbranu grada, slabeći snage na drugim mjestima.

"Sirski je primijetio da su ukrajinske snage nedavno poboljšale svoje položaje u blizini Synkivke (istočno od Harkova)", naveli su iz ISW.

Pojašnjavaju da se borbena učinkovitost Rusa može dovesti u pitane zbog njihove neposobnosti da zauzmu Sykivku unatoč više puta ponovljenim masovnim pješačkim i mehanizovanim napadima.

"ISW nastavlja procjenjivati da bi potencijalna buduća ruska ofenziva za zauzimanje grada Harkova bila iznimno ambiciozan pothvat koji bi predstavljao značajne izazove ruskim snagama, posebno zato što će se ruske snage suočiti s bolje opremljenim ukrajinskim snagama nakon dolaska vojna pomoć SAD-a", navodi se u analizi.

Harkov je bio jedna od prvih meta ruske invazije u februaru 2022. godine, ali "bltizkrieg" nije uspio da zauzme grad koji je prije rata brojao više od 1,4 miliona stanovnika.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()