Amsterdam optužio Peking za hakovanje

Ovo je prvi put da je Nizozemska javno pripisala kibernetičku špijunažu Kini

06.02.2024. 18:14
  • Podijeli:
hakeri, kompjuter, čovek, internet, poverljivo, hakovanje pixabay-6437d6e906642.webp Foto: Pixabay

Kineski kibernetički špijuni koje podržava zvanični Peking izvršili su prošle godine hakerski upad u internu računarsku mrežu nizozemskog Ministarstva odbrane, saopštile su nizozemske obavještajne agencije.

Agencije MIVD i AIVD saopštile su da su hakeri postavili sofisticirani zlonamjerni softver koji je prikrivao sopstvenu aktivnost unutar mreže Ministarstva odbrane.

"Kina koristi ovu vrstu malvera za špijunažu računarskih mreža. Malver je razvijen posebno za 'fortigejt' uređaje, koje organizacije koriste kao zaštitni zid u protekciji svojih sistema. Proizvođač 'Fortinet' isporučuje ovaj proizvod širom svijeta", navode agencije u zajedničkom saopštenju.

Ovo je prvi put da je Nizozemska javno pripisala kibernetičku špijunažu Kini.

Kineska Ambasada u Nizozemskoj za sada nije odgovorila na zahtjev za komentar. Peking redovno negira navode o kibernetičkoj špijunaži i tvrdi da se protivi svim oblicima kibernetičkih napada.

Prošlog aprila, AIVD je u godišnjoj procjeni naveo da Kina predstavlja najveću prijetnju ekonomskoj bezbjednosti Nizozemske, sa stalnim pokušajima špijunaže usmjerenim na vrhunske tehnološke kompanije i univerzitete.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()